İş Hayatında Beslenme

Çalışan bireyler günün büyük bir bölümünü iş hayatında geçirmektedirler. Gün içerisinde özellikle oturarak çalışıyorsanız günlük fiziksel altiviteniz sınırlıdır. İş performansınızı artırmak, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için günlük beslenmenizi aksatmamanız gerekir.Tüm çalışanlarda gördüğüm en büyük beslenme hatası sabah kahvaltısını poğaça ve simit ile geçiştirerek yapılmasıdır. Altın öğün olan kahvaltımızı sağlıksız alternatifler ile geçiştirmemeliyiz.Kahvaltıyı simit, poğaça ile yapınca içerisindeki beyaz undan kaynaklı tokluk süremizi kısalmaktadır. Öğle yemeğine aç girmemizi sağlamaktadır. Çalışanların dikkat etmesi gereken beslenme ipuçları şunlardır;
1) İlk olarak kahvaltınızı evden hazırlayın. Kahvaltı 2 dilim tam buğday ekmeği arasına konulmuş beyaz peynirli bir tost olabilir. Yulaf+süt+meyve ile hazırlanmış bir bowl olabilir. Uykunuzdan vereceğiniz 5 dakikalık fedakarlık gün içerisinde 200-400 kcal az almanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda sizi dinç tutacak, iş konsantrasyonunuzu artıracaktır.
2) Eğer ki öğle yemeğini ofiste çıkan yemekhanede yiyorsanız yemeklerinizi sussuz bir şekilde almalısınız.  Toplu beslenme sistemlerinde evde yapılan yemeklere göre daha fazla yağ içermektedir. Ana öğün,salata,yoğurdun yanına ya çorba ya ekmek ya da makarnadan herhangi birini tercih etmelisiniz.Eğer ki dışarda yemek yiyorsanız yiyeceğiniz yemeği ızgara et/tavuk/balık olarak tercih edip, salatanızı yağsız olarak istemelisiniz. 
3) Saat 16:00-17:00 civarında küçük bir ara öğün tüketmeniz akşam yemeğini daha az tüketmenize sebep olucaktır. Burada 1 adet meyve, 1 bardak kefir, sütlü nescafe tercih edebilirsiniz.
4)Çalışan insanların en büyük hatalarından biri ara öğünleri atlamalarıdır. Metabolizma hızınızın düşmemesi için 2-3 saat ara ile bir şeyler yenmesi gereklidir. Ara öğünleri atlamamak için çekmecelerinize kuru meyve ve kuru yemiş koyabilirsiniz. 
5)Su tüketimine dikkat etmelisiniz. Masanızın üzerinde her zaman su şişesi veya bir bardak su bulundurmalısınız. Aynı zamanda her çay ve kahveden sonra bir bardak su içmelisiniz. 
5) Son olarakta toplantılarda ikram edilen kurabiyeler, kekler, pastalar yerine sağlıklı ikramların yapılması için patronunuz ile iletişime geçiniz. Kendi ara öğününüzü yanınıza getirip farkındalık yaratabilirsiniz.
6) 30 dakika da bir yerinizden kalkıp olduğunuz oda ya da koridorda tam bir tur atmayı, asansör yerine merdiven kullanmayı ihmal etmeyiniz.
Dyt. Buse Çup