GÜNDEM Haber Girişi : 03 Mayıs 2019 16:18

RAMAZAN AYI'NIN HUZURU EYÜPSULTAN'DA YAŞANACAK

RAMAZAN AYI'NIN HUZURU EYÜPSULTAN'DA YAŞANACAK
Yüzyıllardır Ramazan’ın en güzel şekilde yaşandığı, İslam aleminin gözbebeği Eyüpsultan, “Selam” sloganıyla “Onbir Ayın Sultanı”nı yine birbirinden güzel programlarla karşılayacak.

Bu sene Ramazan ayını “Selam” sloganıyla karşılayacaklarını belirten Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken “Selam bir inceliktir, muhabbettir, samimiyettir, yüzlerdeki tebessümün kaynağıdır. Selam tüm inananların kardeşliğine bir işarettir. Bir selamla başlar birlikteliğimiz, gönülden gönüle yürüyen köprüdür selamımız. Onbir Ayın Sultanı Şehr-i Ramazan’a bir kez daha kavuşmanın huzuru ve mutluluğunu yaşıyoruz. Sofralarımız Ramazanın bereketinden nasiplenecek, birlik, beraberlik, sevgi ve hoşgörüyle iftarlarımızı yapacağız. Tüm Müslüman kardeşlerimizi bu sene Ramazanda iftar ve sahura Eyüpsultan’a bekliyoruz.  İlçemize gelecek misafirlerimizin zorluk çekmemesi için tüm önlemleri de alıyor, çalışmaları yapıyoruz.” dedi.

“İslam’ın Kelime Kökü Selam ve Barış Demektir”

İslam’ın barış ve esenlik dini olduğu “Selam” olduğu tekrar müslümanlara ve tüm insanlığa anlatılması gerektiğini dile getiren Başkan Deniz Köken “İslam’ın kelime kökü de selam ve barış demektir. Savaşların ve çatışmaların arttığı, müslümanlara yönelik İslamofobik saldırıların gerçekleştiği çağımızda selama, barışa çokça ihtiyacımız vardır. Bununla birlikte müslümanlar arasında, bir dostluk ve iyi niyet işareti olan selâm vermek de konumuz ile ilgilidir. Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de “Aranızda selâmı yayınız!” buyurmaktadır. Selam vermek mü’minlerin birbirlerine yaptıkları hayır duadır. Selamet temennisidir. Selam, insan ilişkilerini düzenlediği gibi topluma da bir düzen getirmektedir. Selam vermek müslümanların dünyaya barış çağrısıdır” açıklamasını yaptı.

Eyüpsultan’ın Her Yerinde Ramazan’ın Ruhu ve Coşkusu Yaşanacak...

Ramazan boyunca Eyüpsultan Camii Türbesi ve Meydanı, tarihi Caferpaşa Medresesi Kültür Sanat Merkezi, Zal Mahmut Paşa Külliyesi, Sertarikzade Kültür Sanat Merkezi ve Afife Hatun Kültür Evi, Ramazan’ın manevi iklimine uygun, ibadet merkezli, sade ve iç dinginliği sağlayacak program, sohbet ve etkinliklere ev sahipliği yapacak.

Ramazan boyunca tarihi Ebussuut İmam Hatip Ortaokulu bahçesinde iftar sofraları kurulurken, gönül sofraları, tekne orucu programları ve gezici gösteri aracı gibi taşıyıcı etkinlikler gerçekleştirilerek Ramazan’ın ruhu ve coşkusu Eyüpsultan Meydanı dışına da taşınıp, en ücra mahallelerimizde dahi yaşanacak.

İftarını Eyüpsultan’da Açanlara Ücretsi Çay İkramı

STK İftarları, Şehit yakınları ve gaziler ile iftar buluşmaları gibi organizasyonlar ile toplumun her kesimi kucaklanacak.  İlçemizin ana giriş - çıkış noktalarında, otobüs duraklarında Eyüpsultan Belediyesi görevlileri iftariyelikler dağıtacak. İftar sonrası Kaptanpaşa Camii yakınındaki 8 Mayıs Parkı ve çevresinde çay ikram noktaları kurulacak. İftarını Eyüpsultan’da açan vatandaşlara ücretsiz çay ikramında bulunulacak. Bu yıl arabalarıyla trafikte kalmış vatandaşlara iftariyelik dağıtacaklarını vurgulayan Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken “hem Edirnekapı’dan, hem Haliç Köprüsü’nden; Eyüpsultan Bulvarı’ndan ve Alibeyköy’den Eyüpsultan’a girişlerde 15 dakika kala başlayıp 15 dakika sonraya kadar arabalarıyla trafikte ve otobüs duraklarında kalmış vatandaşlarımıza iftariyelik dağıtacağız” dedi.

Başkan Deniz Köken, Vatandaşlarla “Gönül Sofraları”nda Buluşacak…

Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, Eyüpsultanlılarla Ramazan Ayı boyunca “Gönül Sofraları”nda buluşacak. Teravih namazlarında her gün farklı bir camiyi ziyaret edecek. Bu yıl sokak iftarlarına değil ev iftarlarına ağırlık verdiklerini ifade eden Başkan Deniz Köken “bizler de yine kısmen burada olacağız ama her iftarımızı bir mahallede, bir vatandaşımızın evinde, sofrasında yapacağız. Bin 500 kişilik bir gönül sofrası ağı kurduk. Bir ay boyunca toplamda bin 500 eve gitmiş olacağız” dedi.

Eyüp Sultan Meydanı’nda Kuran-ı Kerim Tilaveti ve Meydan Sohbetleri...

Ebu Eyyup el-Ensari Hazretlerinin Türbesi ve Eyüp Sultan Camii manevi dünyamızın kalbi konumundadır. Burada gerçekleştirilecek etkinlikler de yine manevi dünyamıza yönelik olacak. Eyüpsultan Camii Meydanı’nda Kur’an-ı Kerim Tilaveti ve sohbet gibi ibadeti önceleyen programlara yer verilecek. Ramazan boyunca her gün Eyüpsultan Meydanı’nda ikindi namazı sonrası Mustafa Mesten, Ersoy Koyuncu, Hasan Kuzeytemiz, Alaattin Mehmetalioğlu, Salih Köse, İlyas Kaynar, Fatih Burucu, Nizamettin Gökçe meydan sohbetlerinde vatandaşlarla bir araya gelecek. Yine Eyüpsultan Meydanı’nda Ramazan boyunca her perşembe ikindi namazı sonrası Abdurrahman Sadien, Memduh Cude Saad, Ahmet Ebu El Kasımi gibi tanımış hafızlarca Kuran-ı Kerim Tilaveti okunacak. Ayrıca 31 Mayıs akşamını 1 Haziran’a bağlayan gece Kadir Gecesi’nden bir gün önce düzenlenecek olan Tilavet Programında ise tanınmış Kari’lerden Abdurrahman Sadien, Memduh Cude Saad ve Ahmet Ebu El Kasımi Kuran-ı Kerim Tilaveti okuyacak.

Tarihi Cafer Paşa Medresesi’nde Tiyatral Gösteriler ve Ney Dinletisi

Tarihi Cafer Paşa Medresesi’nde yetişkin ve gençlere yönelik  tiyatral çalışmalar ve ney dinletisi, tasavvuf konserleri gerçekleştirilecek. Ramazan Ayı boyunca her gün iftar sonrası Tarihten Sahneler, Tembihname, Hülasa Muhabbet, Cennet Kadınları, Musiki Dinletisi ve Sanat Atölyeleri gibi Ramazan’ın ruhunu yaşatan birbirinden güzel ve eğitici programlar gerçekleştirilecek.

Zal Mahmut Paşa Külliyesi Avlusu’nda Meşk Akşamı, Musıki Dinletisi..

2019 Ramazan etkinliklerinin ağırlık merkezi olduğu Zal Mahmut Paşa Külliyesi’nde Tembihname, Hülasa Muhabbet, Cennet Kadınları, Şiir Akşamı, Musıki Dinletisi, Kültür Sanat ve Edebiyat Söyleşileri, Meşk Akşamı gibi bir çok sahne programı düzenlenecek. Ramazan boyunca haftada bir gün teravih namazı sonrası Zal Mahmut Paşa Külliyesi Avlusu’nda Hakan Aykut, Fatih Koca ve Ubeydullah Sezikli gibi Türk Tasavvuf Musikisi’nin tanınmış isimleri ve sazendeleri ile meşk yapılacak. Katılım gösteren misafirlere çay, kahve vb. ikramlarda bulunulacak.

Edebiyat Dünyasının Tanınmış isimleriyle Kültür, Sanat ve Edebiyat Söyleşileri

Zal Mahmut Paşa Külliyesi Avlusu’nda her gün gece 01.00’a kadar ulusal dergiler ve sahafların açacağı stantlarla okuma kültürüne katkıda bulunulacak. Dergi stantlarında tanıtım çalışmalarının yanında dinlenme alanını kullanan ziyaretçilerin okuma ihtiyacı da karşılanacak. Yazın tarihimizde önemli bir yere sahip olan dergilerin sayıları fuarın özel bölümünü oluşturacak. Dergi Müzayedeleri gerçekleştirilerek geçmişe ait özel sayılar açık artırma usulu ile meraklılarıyla buluşturulacak. Yine Zal Mahmut Paşa Külliyesi Avlusu’nda her gün teravih namazı sonrası Kültür, Sanat ve Edebiyat Söyleşileri programında edebiyat dünyasının tanınmış isimleri edebiyatseverlerle buluşacak.

Çocuklar Ramazan Coşkusunu Eyüpsultan’da Yaşayacak

Ramazan ayı boyunca her yaş grubuna uygun farklı etkinlikler gerçekleştirecek olan Eyüpsultan Belediyesi, çocuklarımızın hafızasında iz bırakacak, Eyüpsultan Ramazanlarını yaşatmak için çok özel programlar hazırladı. Zal Mahmut Paşa Külliyesi önündeki yeşil alana kurulacak olan Ramazan Çocuk Sokağı’nda çocuklar masalcı, Karagöz-Hacivat, kukla gösterisi, şişme maskotlar, yüz boyama gibi etkinliklerin yanında çim adam yapımı, taş boyama, bez bebek yapımı, kum boyama ve ebru gibi atölye çalışmaları ile unutamayacakları bir Ramazan deneyimi yaşayacaklar. Çocuklar her Ramazan olduğu gibi bu sene de oruçlarını Eyüpsultan’da “Tekne Orucu” ile açacaklar. Anadolu’nun unutulmaya yüz tutmuş eski ve köklü geleneği olan Tekne Orucu ile sahura kalkan ve öğlene kadar bir şey yemeyen çocuklar, öğlen ezanıyla birlikte oruçlarını açıyor.

 

Gezici Çocuk Karavanı Tüm Mahalleleri Dolaşacak

 

Gezici (mobil) gösteri aracı/karavan ilçemizdeki tüm mahalleleri gezerek Ramazan boyunca her gün iki mahallede 13.30 ve 17.30 saatlerinde çocuklarla buluşacak. Açılır kapanır sahnesi ve sistemi bulunan gösteri aracı müzikal ve tiyatral etkinliklerle çocuklara Ramazan coşkusunu yaşatacak. Gezici Karavanın gösteri yaptığı noktalarda ise, saat 13.30’da yer alan programlarda ayrıca tekne orucu etkinliği de düzenlenecek.

 

Ramazan’da Eyüpsultan’da Park Sorunu Yaşanmayacak

 

Ramazan’da Eyüpsultan’a gelen misafirlerin otopark sorununu yaşamaması için Eyüpsultan Belediyesi bir dizi önlem aldı. Eyüpsultan’ın manevi ikliminde oruçlarını açmak isteyen misafirler Mareşal Fevzi Çakmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Eyüpsultan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Eyüp Anadolu Lisesi bahçeleri ve Feshane bahçesinde düzenlenen otopark alanlarından ücretsiz bir şekilde faydalanabilecekler. Aynı şekilde Belediye otoparkını da kullanabilecekler. Otobüslerle toplu olarak Eyüpsultan’a gelen misafirler ise araçlarını EKSM (Eyüpsultan Kültür Sanat Merkezi) ve Axis AVM önüne park edebilecekler. Alınan tüm bu önlemlerle Eyüpsultan’a gelen misafirlerin otopark sorunu yaşamadan huzur içinde ibadetlerini yerine getirebileceklerini belirten Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken “Belirlenen noktalardaki otopark alanlarını arkadaşlarımız iftardan önce açacaklar, gece kapatacaklar. Gündüz çalışmayacak. Ayrıca otobüsleri de, şehir içine yolcularını bıraktıktan sonra, Silahtarağa’daki kültür merkezimizin önündeki yerde par ettireceğiz. Edirnekapı’dan gelen otobüsleri de Axis alış veriş merkezinin bulunduğu bölgede ağırlayacağız. Vatandaşlarımızı buraya otobüslerle değil, biz getirip götüreceğiz” dedi.

 

Fotoğraf Yarışmasının Bu Seneki Teması “Selam”

 

Eyüpsultan Belediyesi, sosyal medya kanalları üzerinden bu senenin sloganı olan “Selam” temalı fotoğraf yarışması düzenleyecek. Her hafta yapılan fotoğraf seçimlerinin ardından Ensari Konağı’nda üç kişiye çift kişilik iftar ve rehber eşliğinde Eyüpsultan Turu hediye edilecek. Fotoğraf seçimleri fotoğraf sanatçısı Ahmet Dur, Kültür Müdürlüğü ve Basın Yayın Müdürlüğü tarafından yapılacak.

 

Her Cuma, Esnaf Duası İle Hayır, Bereket ve Huzur İçin Eller Semaya Kalkacak...

 

Sertarikzade Tekkesi Kültür Merkezi ve Afife Hatun Kültür Evi; mukabele için talep eden vatandaşlarımıza tahsis edilecek. Ayrıca Eyüpsultan Camii Meydanı’nda bulunan led ekrandan 3 dilde meal yayını yapılacak. Ramazan etkinlikleri arasında önemli bir yere sahip olan Esnaf Duası da Eyüpsultan Camii Meydanı’nda her cuma yapılarak hayır, bereket ve huzur için eller semaya kalkacak.

 

Kanal 7, Sahur Canlı Yayın Programlarıyla Eyüpsultan’da...

 

Eyüpsultan Ramazanlarının coşkusu bu yıl Kanal 7 ile tüm Türkiye’ye ve tüm dünya müslümanlarına ulaşacak. İlahiyatçı, yazar Ömer Döngeloğlu, Eyüpsultan Camii Meydanı’nda sahur canlı yayın programları ile Kanal 7 ekranlarında olacak. Ramazan ayı boyunca Eyyüb El Ensari’nin türbesinin bulunduğu Eyüpsultan meydanından izleyiciyle buluşacak olan Sahur Vakti isimli programda tarihin tozlu sayfalarında kalmış olaylar gün yüzüne çıkarılırken, dini konularda özen gerektiren hususlar Ömer Döngeloğlu’nun anlatımıyla ekrana taşınacak.

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.