Uzay Oto'nın ekspertiz raporları ile kanıtlanan ayıplı araç satışı 2.el satış yapan DOD araçlarına karşı güveni zedeledi.
Olay Nisan ayı’nda yaşandı. 250 Binliraya Uzay Oto’dan Volkswagen marka araç alan vatandaş aracı DOD güvencesi ile satın aldı. Uzay Oto aracı satarken gösterdiği ekspertiz raporu’nun dışında başka bir rapor olduğu ortaya çıktı. Aracı alan vatandaş Maslak Volkswagen servisinde aracın raporunun kendisine eksik ekspertiz raporu ile satıldığını öğrendi. Yaptığı araştırmalar ile diğer raporu buldu.
Aracın kendisine satılırken verilen ekspertiz raporunun dışında başka bir ekspertiz raporunun olduğunu öğrendi. Uzay Oto’nun aracı satarken verdiği ekspertiz raporunda aracın değişen parçalarının ilk raporda gösterilmediği ortaya çıktı. İkinci raporu bulan vatandaş aracın bir çok parçasının değiştiğini gördü.
Uzay Oto’ya başvuran vatandaş kendisine ayıplı mal satıldığını ifade ederek aracın geri alınarak ödediği paranın iade edilmesini istedi. Uzay Oto aracı almayacağını belirtti.
Vatandaş raporlar ile Volkswagen merkezinde yaptığı gişimler de sonuç vermeyince noter kanalı ile
Bu yaşanan olay
Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada vatandaş paramızla rezil olduğunu belirterek “ Ben Volkswagen ve DOD’a güven duyduğum için bana verilen ekspertiz raporunun doğru olduğunu düşündüm. Aracı aldıktan sonra başka bir servise gidince aracın başka parçalarının değiştiğini, boya yapıldığını üstelikde başka bir ekspertiz raporunun olduğunu öğrendim.Aracı geri vermek istedim Uzay Oto bana ikinci ekspertiz raporunu görme yetkiniz yok dedi. Normalde araç satılırken tüm ekspertiz raporları aracı alan kişiye gösterilir. Uzay Oto bunu yapmadı bana ayıplı mal sattı “ dedi.
Ayıplı mal nedir?
Ayıplı mal kavramı kısaca; Bir ürün veya hizmet tanıtılanın dışında eksik veya aykırı bir durumda ise ayıplı mal şeklinde ifade edilmektedir. Yani almak istediğiniz ürün söylendiği şekilde beklentinizi karşılamadı ise veya aldığınız bir hizmette size verilen sözler tutulmayarak eksik ve kalitesiz bir hizmet sunulduysa o hizmet ve ürünlere kısaca ayıplı mal denilmektedir
Tüketiciye ayıplı mal satanları yüksek cezalar bekliyor. Bu kapsamda Resmi Gazetede yayımlanarak cezalar %5,58 arttırılarak güncellendi. Ceza miktarı 232 TL ile 116 TL arasında değişmektedir. Bu durum malın iade alınmaması, sözleşmenin bir örneğinin müşteriye verilmemesi ve tüketici kredileri kapsamında bankalara verilen cezaları kapsamaktadır.
15.08.2018 14:48:00