Bir Cumhuriyet Şarkısı; İlk Türk Operasının 27 günde besteleniş hikayesi

Dün akşam Vialand Avm’nin sinema salonunda, Eyüpsultan Belediyesi tarafından, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında düzenlenen sinema etkinliğinde, biz sanat severlerle muhteşem bir film buluşturuldu.

 

Türkiye’nin 1930’larda sanat politikasını konu alan filmde, 1934 yılında İran Şahı Rıza Pehlevi'nin Türkiye'yi ziyareti sebebiyle cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün bir opera yazılıp sahnelenmesi isteği üzerine, Özsoy Operasının Ahmed Adnan Saygun tarafından 27 günde bestelenişi ve sahnelenmesi anlatılmaktadır.

 

Cumhuriyet ve devrimlerinin, çok kısa sürede, büyük emekler neticesinde, özveriyle bizlere kazandırıldığını ince nüanslarla seyirciye aktarılıyor.

 

 

Filmde, Gazi Paşa’nın sanatı ve sanatçıyı var etmek için elindeki tüm imkanları seferber ettiğini, sanatçıya olan saygı ve minnetini çok güzel işlendiğine tanık oluyoruz.

 

Filmi izlerken dahi, malum iktidarın sanata ve sanatçıya olan yaklaşımıyla Cumhuriyet’in ilk yıllarında Gazi Paşa’nın yaklaşımını karşılaştırmamak elde değil. 

 

Kurtuluş savaşının yaraları sarılırken, sanayinin, demir yolu ağının gelişmesi, zorunlu eğitim sisteminin kurulması, medeni hukuk, seçme ve seçilme hakkının düzenlenmesi gibi daha bir çok konunun üzerine çözüm üreten, çok yönlü düşünebilen, sanata yapılan yatırımın da biz gençliğin geleceğine yapıldığını öngörebilen, bir liderin varlığına ihtiyaç duyduğumuzu dün akşam bu filmi izlerken özlem ve minnetle tekrar hissettik.

 

Eyüpsultan’a Cumhuriyet coşkusunu ve değerlerini yeniden yaşatan Eyüpsultan Belediye Başkanımız Dr.Mithat Bülent Özmen‘e ve organizasyonda emeği geçen Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Elif İncekara’ya teşekkürlerimi sunarım.

 

Gazi Paşa’nın “Bir millet sanattan ve sanatkardan mahrumsa tam bir hayata malik olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve alil bir kimse gibidir. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur.” sözleriyle yazımı noktalamak isterim.