GENEL Haber Girişi : 30 Nisan 2024 08:05

ELİF GÖKSU 1 MAYIS KUTLAMA MESAJI YAYINLADI

ELİF GÖKSU 1 MAYIS KUTLAMA MESAJI YAYINLADI
CHP İstanbul İl Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Elif Göksu 1 Mayıs Emek ve İşçi Bayramı dolayısı ile kutlama mesajı yayınladı.

Elif Göksu mesajında 1 Mayıs Emek ve İşçi Bayramı’nın Taksim’de kutlanmasının tarihsel önemine vurgu yaparak bu yıl yeniden Taksimde kutlanması gereğinin önemine değindi.

 

Göksu mesajında, “Kapitalizmin 19. yy’deki olumsuz çalışma koşullarının emekçi kesimlere dayatılmasıyla doğan 1 Mayıs, tüm çalışan sınıfların daha iyi bir yaşama hakkı mücadelesi için, yola çıkması ile başladı. Toplumun farklı kesimlerinin çalışma ve yaşama koşullarının iyileştirme taleplerini duyurması, tüm dünyada sınıf hareketleri, kazanılmış hakları ve örgütlü olmayı ortaya çıkarmıştır. Düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması, haklarının güvence altına alınması için yükseltilen ses, toplu sözleşme, grev ve sendikal hakları getirmiştir. Emeğe sahip çıkmak için yola çıkanlar, işsizlik, açlık ve sefaletin olmadığı, demokratik bir ülke için 1 Mayıs ruhunu inşa ettiler. Yakılan bu meşale Türkiye’de önce bayram daha sonra ölüm ve günümüze ulaşan yasaklarla devam etti.

 

 

Evvela 1 Mayıs kendini ifade etmek isteyen herkesin bayramıydı. İşçileri, emekçileri, ezilenleri, yaşlıları, gençleri, kadınları, erkekleri, çocukları ve farklı milletleri bir araya getiren umudun, birliğin ve beraberliğin sembolü olmuştu. Ülkemizde 1 Mayıslar bayram havasında geçen bir dayanışma şöleniydi. Ancak bu bayram havası değişen siyasi aktörler, toplumdaki fraksiyonlar ile bayram havası yerini mahşere bıraktı. 1 Mayıs 1977’ de 37 kişinin ölümü 1Mayıs’ın kara lekesi olarak yıllarca anılacaktır.

 

Artık 1 Mayısa yüklenen anlam yasa dışı bir eylem, düzen bozucuların halkı yoldan çıkarmak için kullanabilecekleri tehlikeli bir gün olarak gösterilecekti. Oysa 1 Mayıs patronlardan, iş insanlarından, emek sömürücülerden bağımsız sadece emeği için mücadele edenlerin bayramıydı. Başka anlama, sıfata ihtiyaç duymaksızın 1 gün de olsa hatırlanmak istenen bir gündü. O günü Taksime çıkış yasağı ile zincirlediler. İşçilerin 1978’den sonra her yıl Taksimde kutlama talebi varlığını sürdürse de bazı yıllarda yalnızca bir dilek olarak kalmış, bazı yıllarda yasaklara rağmen fiili direnişe dönüşmüş ve sadece 2010-2012 yılları arasındaki üç yılda gerçekleştirilebilmişlerdir.

 

 

2013 yılında yeniden getirilen yasaktan bu yana Taksim’de 1 Mayıs mitingi yapılamamıştır. Ancak ne kesin bir kararlılıkla koyulan Taksim’de 1 Mayıs yasağı ne de düzenleyici örgütlerin 1 Mayıs’ı başka meydanlarda kutlamayı kabul etmek zorunda kalması, Taksim talebini ortadan kaldırmamıştır. Meydana çıkan tüm sokaklar, tüm meydanlar emeğinden başka kaybedecek bir şeyi olmayanların. Taksimde alın teri döken tüm işçilerindir. Hiçbir zincir, cop, toma hakkı, emeği için çalışan bedenleri, elleri durduramaz.

Yeniden yollarımız taksime çıkacak.

1 Mayıs İşçi Bayramı kutlu olsun”.