İstanbul Müteahhitler ve İş İnsanları Derneği (İMİDER) Başkanı İrfan Tutacak, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 25. yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, İstanbul Depremi’yle ilgili yetkilileri uyardı.
Türkiye’nin yakın tarihinin en büyük felaketi olarak gösterilen 17 Ağustos Marmara Depremi’nin üzerinden çeyrek asır geçti. Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan 7.4 büyüklüğündeki Marmara Depremi sadece 45 saniye sürdü, ancak Kocaeli, Sakarya, İstanbul, Düzce ve Yalova’da devasa bir yıkıma neden oldu.
Binlerce insanın hayatını kaybettiği bu deprem felaketi Türkiye’nin hafızasında derin izler bıraktı ve yaşanan acılar ile kayıplara karşın ülkemizde depreme karşı halen ciddi bir önlem alınmış değil.
“Depremin değil, yapılaşma uygulamalarının insanları öldürdüğünün halen farkında olmadığımızı” vurgulayan İstanbul Müteahhitler ve İş İnsanları Derneği (İMİDER) Başkanı İrfan Tutacak, “Türkiye, ciddi olarak deprem kuşağı içerindedir. 17 Ağustos Depremi’nin üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen, depreme karşı ciddi önlemler alınmadığını hepimiz yaşamaktayız. Yakın zamanda yaşanan Kahramanmaraş Depremi bile bize önlem aldırma konusunda uyarıcı olmadı” değerlendirmesinde bulundu.
“Kahramanmaraş depremi bile bize bir şey öğretmedi”
17 Ağustos Marmara Depremi’nin 25. yıldönümü nedeniyle açıklama yapan İstanbul Müteahhitler ve İş İnsanları Derneği (İMİDER) Başkanı İrfan Tutacak, “Deprem değil, yanlış yapılaşma insanları öldürüyor. Japonya’da her gün deprem olmasına karşın, bilimsel olarak alınan önlemler can kaybını ve binaların zarar görmesini asgariye indiriyor. Ülkemiz deprem kuşağında olmasına rağmen depreme karşı ciddi önlemler almıyoruz, ya da alamıyoruz. 17 Ağustos Depremi’nin üzerinden 25 yıl geçti. İstanbul’da depreme karşı binaların yenilenmesi çok yetersiz. Yakın zamanda yaşanan ve on binlerce vatandaşımızın ölümüne sebep olan Kahramanmaraş depremi bile bize bir şey öğretmedi. Anca ölene rahmet, kalana başsağlığı diliyoruz. Hiçbir bilimsel önlem almıyoruz. İstanbul depremi gündemimizden hiç düşmemesine rağmen konutları depreme karşı yenileyemiyoruz. Yetersiz imar, eski yapıların yenilenmesine olanak sağlamıyor. Bir taraftan özel imarlar çıkarılarak şehrin rantı birilerine aktarılırken, depreme karşı yenilenme yapılabilmesi için kısmi imar artışları yapılmıyor. Dolayısıyla vatandaşlarımız eski binalarda depreme karşı hiçbir güvencesi olmadan yaşamaya mahkûm ediliyor. Ve deprem değil, eski yapılar vatandaşlarımızı öldürecek” diye konuştu.
“Deprem yaklaşıyor, acil önlem alınmalı”
“İstanbul Depremi yaklaşıyor. Merkezi yönetimin ve yerel yönetimlerin acilen ortaklaşarak depreme karşı önlemler alması gerekiyor” diyen Tutacak, “İstanbul’da 1.3 milyon bina, 6.5 milyon konut var. Riskli 1.5 milyon konut, 300 bin acil dönüştürülmesi gerekli yapı bulunuyor. İBB’nin yaptığı son analize göre 7.5 büyüklüğündeki bir depremde İstanbul’da 91 bin bina ağır veya çok ağır hasar; 167 bin bina orta hasar alacak. Yani yaklaşık 250 bin bina içinde yaşayan milyonlarca kişi büyük risk altında. Türkiye böyle büyük bir yıkımı hem maddi hem de manevi olarak kaldıramaz. Bizler müteahhit ve iş insanları olarak üzerimize düşen her görevi yerine getirmeye hazırız. Bildiğiniz gibi Kahramanmaraş depreminin yıldönümünde deprem duyarlılığını artırmak için Prof. Dr Naci Görür’ün ve yerel yöneticilerin katıldığı ‘İstanbul’da Deprem ve Kentsel Yenilenme’ konulu bir panel gerçekleştirdik. Aradan çeyrek asır geçmesine rağmen maalesef İstanbul depreme hazır değil. En kısa sürede elbirliği ile İstanbul’u depreme hazırlayalım” ifadelerini kullandı.