GENEL Haber Girişi : 12 Ekim 2017 12:02

İBB Dekovil Hattı İhalesini İptal Etti

İBB Dekovil Hattı İhalesini İptal Etti
İBB tarafından Belgrad Ormanı’ndan geçirilmek istenen tren hattının ihalesi, başka bir proje ile çakıştığı için iptal edildi. KOS, projenin tamamının iptal edilmesi gerektiğini söyledi

Kuzey Ormanları Savunması (KOS) yaptığı açıklamayla İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Belgrad ormanından geçirilmek istenen tren hattı ihalesinin sessiz sedasız iptal edildiğini duyurdu. 

KOS’un açıkalamasında “Her ne kadar iptalin gerekçesi Cendere Düzenleme Projesi ile çakışma olarak gösterilse de, güzergahı ne olursa olsun Belgrad ormanının kalbinden geçecek bir tren hattının ormanda ciddi tahribata neden olacağını ilgili ve yetkili herkes biliyor. Bu iptal doğru bir adımdı, şimdi de Kuzey Ormanları’nın İstanbul’un kuzeye doğru büyütmek isteyen inşaat sermayesinden kesin bir şekilde korunması gerekiyor ki İstanbul’un bir geleceği olsun. Kuzey Ormanları’nın içinde ve çeperindeki tüm yeni ulaşım hatları ile yeni imar alanı projelerinin iptal edilmesi gerekiyor.” ifadeleri kullanıldı. 

“İHALE 4 AY ÖNCE İPTAL EDİLDİ KİMSEYE DUYURULMADI”

KOS’un açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

“1 Şubat 2017 tarihinde, ‘Haliç – Kemerburgaz Dekovil Hattı Yapım İşi’ adı altında gerçekleştirilen ihale ile, ilk etapta Kağıthane’den Belgrad Ormanı’nın kalbinde yer alan Ayvadbendi’ne kadar uzanan; şimdilik rafa kaldırıldığı söylenen sonraki etaplarında ise Karadeniz sahilinde Ağaçlı’ya ve Yovankoru’ya kadar uzanarak Belgrad ormanını daha da bölecek ve orman katliamına neden olacak bir tren hattı yapılması amaçlanıyordu. Bu tren hattının nostaljik amaçlı yapıldığı iddia edilse de, trenin kapasitesi ve sefer sıklığı açısından Göktürk, Kemerburgaz ve Mithatpaşa yerleşim bölgelerinin ulaşım ihtiyaçlarını da kısmen üstlenmesinin planlandığı ortadaydı.

Ancak bu ihale 4 ay önce, 12.06.2017 tarihinde iptal edildi ve bu durum kimseye duyurulmadı. Haliç – Kemerburgaz Dekovil Hattı Yapım İşi ihalesinin iptal kararında, dekovil hattının geçtiği güzergahın, “Cendere Dere Düzenleme Projesi” ile çakıştığı, bu nedenle düzenleme projesi tamamlanmadan hattın yapımının mümkün olamayacağının görüldüğü belirtiliyor. Projenin mevcut haliyle uygulanmasının 'kaynakların etkili ve verimli kullanılmaması sonucunu doğurabileceği' için ihalenin iptal edilmesine karar verildiği ifade ediliyor.”

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.