GENEL Haber Girişi : 19 Nisan 2017 10:25

12. Lale Festivali başladı

12. Lale Festivali başladı
Bu yıl 12.yapılan İstanbul Lale Festivali, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın davetiyle İstanbul’a gelen Japonya Şimonoseki Belediye Başkanı Shintaro Maeda’yanın katıldığu törenle Emirgan Korusu’nda başladı.

Emirgan’da yapılan törene konuk belediye başkanı Shintaro Maeda’yanın yanı sıra yabancı başkonsoloslarda katıldı.Emirgan Korusu’nda kurulan lale içerikli küçük dükkânları konuk belediye başkanı Shintaro Maeda’ya ile gezen Başkan Topbaş misafirine hediye etmek için alışveriş yaptı.

Emirgan Korusu’nda yaptığı konuşmada “Lale Evine Dönüyor” adı altında yaptıkları kampanyanın o dönem bazı çevreler tarafından, “Daha önemli iş mi kalmadı? Ne gerek var?” şeklinde eleştiriler yapıldığını hatırlatan Başkan Topbaş, “Bundan 12 yıl önce bu festivalleri başlattık. Bizim kültürümüzde Lale sıradan bir çiçek değil. Farklılığı olan ve özellikle bizim kültürümüzde çok farklı bir yer bulan bir çiçek. Tekstil, seramik, sanatta, ebruda hatta çocuklarımıza isim olma noktasında da önemli yer tutmuş bir çiçek. Bu yıl itibariyle İstanbul'da 1-30 Nisan tarihleri arasında olmak üzere, bir aylık İstanbul'un değişik yerlerindeki aktivitelerle Lale Festivalini kutluyoruz” diye konuştu.

Başkan Topbaş çocukluğunda gördüğü Nisan yağmurlarının daha sonraki yıllarda kaybolduğunu, İstanbul’un ciddi bir hava kirliliğine maruz kaldığını ama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde çevre alanında yaptığı yatırımlar ve sonrasında da kendi dönemlerinde yaptıkları yatırımlarla İstanbul’un havasının değiştiğini vurgulayan Başkan Topbaş konuşmasına şöyle devam etti: “Sadece 13 yılda, benim dönemimde, İstanbul'da 2 milyon yetişkin, 10 yaş üstü grup ağaç diktik. Japonya Shimonoseki Belediyesi ile 45.kardeşlik yıldönümü münasebetiyle, İstanbul'a 3 bin 60 adet yetişkin Sakura ağaçları diktik. Laleler ve çeşitli çiçeklerin yanı sıra, İstanbul'un en güzel sembollerinden Erguvan ağaçlarını da, çok ciddi yoğunlaştırmak suretiyle de, görünür hale getirdik. Mayısın ilk haftasında İstanbul’da Erguvan şenlikleri başlatıyoruz. İstanbullular artık Sakura, Erguvan ağaçları, Ihlamur, Akasyalar çiçek açan ağaçları dönem dönem çiçek açacaklar. İlk yıl 600 bin lale dikmiştik. Bu yıl diktiğimiz lale sayısı ise 26.5 milyon adet."

Başkan Topbaş Emirgan’ın yanı sıra Göztepe Parkı, Taksim, Gülhane, Yıldız ve Beykoz Korusu gibi birçok parkta lale dikildiğini belirterek, “Bugün size birkaç rakam vermek istiyorum. Bu yılki Lale yetiştiriciliğinden 350 bin kişilik istihdam oluştu. Bugün bu yağmuru görüyorsak ve bu bitkilerin çoğalmasındandır. İstanbul’un ekolojisi değişti. Arılar böcekler başta olmak üzere bütün mikro organizma için yeni bir hayat başladı. Bu yıl 160 çeşit lale diktik. Geçmişte Osmanlı döneminde bin 500 üzerinde düşünürseniz daha çok işimiz var. Bu 1 ay sure içerisinde İstanbul'un değişik yerlerinde de bu tür etkinlikler devam etmekte” ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.