EKONOMİ Haber Girişi : 12 Nisan 2012 11:32

28 Şubat`a Bahar Temizliği

28 Şubat`a Bahar Temizliği
28 Şubat`ın asker kanadına baskın. Emekli Orgeneral Çevik Bir`e gözaltına alındı.
Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği tarafından soruşturma başlatıldı. HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici`nin yaptığı açıklamaya göre, İstanbul Ankara ve Çananakele`de
31 adreste arama yapılıyor. Arama yapılan tüm evler asker kökenli isimlere ait. 

Baskınların gerekçesi ise, Refah-yol hükümetine darbe girişimi iddiası...Operasyonun Batı Çalışma Grubu`na yönelik olduğu belirtiliyor.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 28 Şubat Soruşturması kapsamında Ankara?da 12 İstanbul?da 18, Çanakkale`de 1 adreste arama yapıldığı belirtildi. Baskınların çoğu 28 Şubat döneminin asker kanadını oluşturuyor.

Arama yapılan isimlerden `Batı Çalışma Grubu`nun başında olduğu ifade edilen 28 Şubat sürecinde Genelkurmay 2. Başkanlığı görevinde bulunan Emekli Orgeneral Çevik Bir İstanbul ve Ankara`daki evlerinde yapılan aramadan sonra gözaltına kararı çıkartıldı. Dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesi(DGM) Başsavcısı Nuh Mete Yüksel hakkında da gözaltı kararı var.

O dönem komuta kademesi içinde yer alan emekli tuğgeneraller Erol Özkasnak, Abdullah Kılıçarslan ve İdris Koralp`in evinde de arama yapılıyor.

GEREKÇE: HÜKÜMETE DARBE GİRİŞİMİ

Arama yapılan tüm evler asker kökenli isimlere ait. Aramaların gerekçesi, dönemin Refah-Yol Hükümeti`ne yönelik darbe girişimi iddiası. Operasyonun `Batı Çalışma Grubu`na yönelik olduğu belirtiliyor.

SORUŞTURMAYI `MAĞDURLAR` BAŞLATTI

Soruşturma 28 Şubat döneminin generallerini kapsıyor. Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği. mağdur olanların `28 Şubat`la ilgili yaptığı suç duyuruları üzerine soruşturma başlatmıştı.

15 YIL SONRA OPERASYON

Operasyona adını veren 28 Şubat 1997`de MGK toplantısı yapılmış ve bir dizi karar açıklanmıştı. Kararların irtica ile mücadele için alındığı ifade edilmişti. O günden 15 yıl sonra dönemin generallerine baskın yapıldı.

ÜÇ YIL ÖNCE ÖZ`E İFADE VERMİŞTİ

Operasyonda gözaltı kararı çıkan Eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, 2009 yılında Ergenekon soruşturması kapsamında zamanın savcısı Zekeriya Öz`e ifade vermişti. Savcı Öz, emekli generalin 28 Şubat`la ilgili şüpheli sıfatıyla ifadesini aldığını açıklamıştı. Çevik Bir`in, 1 yıl sonra da `Devrimci Karargah Örgütü` soruşturmasında mağdur sıfatıyla ifadesi alınmıştı.