EKONOMİ Haber Girişi : 07 Aralık 2011 12:47

AKP`de Çatlak mı Var?

AKP`de Çatlak mı Var?
Şike yasasının cumhurbaşkanı tarafından veto edilmesi ile başlayan tartışmalar AKP`de Çatlak mı Var? sorusunu gündeme getirdi.
MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, ``Şike kanunu ilişkin AKP içerisinde devam eden tartışmaların iç hesaplaşma olduğunu`` öne sürdü. Yeniçeri, ``Biliyorsunuz, Başbakan Erdoğan rahatsız. Sanki AKP`de, Sayın Başbakan sonrası dönem için bir iç hesaplaşma `şike yasası` üzerinden yürütülüyor. Başbakan sonrası siyasetin çok fırtınalı geçeceğini sanıyorum`` iddiasında bulundu.

Gerçekgündem`den Barış Yarkadaş bugünkü yazısında ilginç bir AKP tahlilinde bulunuyor: ``Çatlak şikeyle su yüzüne çıktı..

Cumhurbaşkanı Gül şike yasasını `veto` ediyor. Arınç, bizzat Başbakan Erdoğan tarafından hazırlatılan Yeni Şike Yasası`na henüz tasarı aşamasındayken karşı çıkıyor. Aynı Arınç, yasa Çankaya`dan döndükten bir gün sonra Bursa`da ilginç bir konuşma yapıyor. Arınç, "Ben Tayyip Erdoğan`a bile biat etmedim" diyor. 

AKP`nin içten içe kaynadığı ve bu kaynamanın artık "taşma noktası"na geldiği görülüyor. Zira; Başbakan Erdoğan`ın hastalığından cesaret alanlar, içlerinde yıllardır taşıdıkları kompleksleri dışarı vurmaya başlıyor. Arınç, hep arka planda kaldığı için, artık sıranın kendisine gelmesi gerektiğini düşünüyor. Bu yüzden, "Ben biat etmedim" diyor. Gül ise, Erdoğan`a en büyük golü şike yasasını veto ederek atıyor.

Bu bağlamda, en ilginç gelişmelerden biri ise ortaya çıkan bir anket... Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer, ABD`li bir kuruluşun yaptığı anketi yayımlayarak, "Erdoğan sonrası hesaplar"a bir projeksiyon tutuyor. Ankete göre, seçmenler "Erdoğansız bir AKP`ye ilgi göstermiyor." Seçmenlerin yüzde 48`i "Erdoğan olmazsa AKP`ye oy vermem` diyor. 

Anketin bir - iki ay önce hazırlanması; bu anketin hemen ardından Erdoğan`ın ameliyat olması ise manidar... Anket, "Erdoğan Köşk`e çıkarsa kimi tercih edersiniz?" minvalinde yapılmış. Ancak; ortaya çıkan sonuç, AKP açısından "iç karartıcı" olarak görünüyor. Seçmenin, Erdoğansız bir AKP`yi tercih etmeyeceği açıkça görülüyor.

Anlayacağınız, sadece CHP değil, AKP kazanı da kaynıyor. Medya şimdilik olan biteni görmezden gelse de önümüzdeki günlerde yazmak zorunda kalacak. Çünkü; özelikle İMKB`deki cemaat etkisinin azaltılması için Ali Babacan`ın bu operasyonda bizzat Erdoğan tarafından görevlendirilmesi, "AKP İttifakı"nı oluşturan çevrelerdeki rahatsızlığı daha da artıracak. Erdoğan`ın gücü ve yetkiyi kimseyle paylaşmak istemediği bilinen bir gerçek... Erdoğan, AKP`nin yüzde ellilik oyunun yarısından fazlasını "tek başına" aldığını biliyor. Ve bu gücü kimseyle paylaşmaya niyeti de yok... Bu, Fethullah Gülen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Arınç için de geçerli bir gerçek...