ALİBEYKÖY’ÜN SOKAK İSİMLERİ NE OLMALI

 

Kent hafızasının gelecek nesillere aktarılmasının, geçmişten geleceğe ışık tutulmasının ve var olan değerleri yaşatmanın araçlarından birisi, kentlerimizde bulunan mahallelerimize, cadde, sokak, bulvar, meydan ve park gibi alanlara verilen isimlerin, bahsettiğimiz değerleri taşımasından geçmektedir.

 

Peki Alibeyköy yerelinde geçmişte hizmet vermiş önemli şahsiyetlerin bölgede isimlerinin olması hususunda ne düşünüyorsunuz?

 

Mesela eskiden Alibeyköy küçük bir belde belediyesi iken başkanlarından FETTAH KARAMAN ve NECATİ LATİFOĞLU isimlerine kim itiraz edebilir?

Alibeyköy’ün eski Muhtarları, yazarları, sanatçıları, sporcuları sokaklar da telaffuz edilse güzel olmaz mı? Yeni nesillerden bazılarına bu isimlerin hatırlatılmasına vesile olmakta bir kültürel hizmet sayılmaz mı?

 

Mesela Alibeyköy Spor Kulübü kurucularından; GALİP KARAKAŞ.


Bölgenin geçmişte çok sevilen ve iyilikleriyle bilinen doktoru; FERRUH GÜREMEK, Alibeyköy tarihi adlı kitabıyla tarihe önemli iz bırakmış olan yazar HAMİ HATMAN, Alibeyköy sporun unutulmaz futbolcularından; SÜKSE ŞEREF, ALİ İHSAN OKÇUOĞLU, ALİ RIZA ŞENGELEN, 
Herkese iyilikleri ve yardımlarıyla bilinen sendikacı; FUAT ÇAKAR,
Alibeyköy’ün şairlerinden ŞEREF ÖZTÜRK,
Alibeyköy’ün yerel ressamlarından BAHATTİN VARLIK

Yukarıda bahsettiğim isimler sadece şuan aklıma gelenler biliyorum nice önemli yerel şahsiyetlerin isimleri var. Fakat Eyüp belediye başkanımızın ve meclis üyelerimizin mahallelerdeki önemli şahsiyetlerin belirlenmesi ve onların isimlerinin o mahallelerde günümüzde yaşaması konusunda bir kültür çalışması yapmasını öneririm.

 

Tabii mevcut sokak ve caddelerdeki önemli şahsiyetlerin isimlerine dokunulmadan bu yapılmalı. Mesela bazı sokaklardaki çiçek ve ağaç isimlerinin yer alması çok güzel ve anlamlı. Ama bazı sokaklardaki isimler çok mühim değil gibi. Özellikle eski Alibeyköy dediğimiz, Alibeyköy Merkez, Aşağı Çırçır ve Aşağı Karadolap mahaleleri yukarıda bahsedilen isimleri birebir tanıyan ailelerin fertleriyle yaşamlarını sürdürüyorlar.

 

Yerel tarihsel hafızamızın sokaklara yansıtılarak sonrasında belli dönemlerde kültürel anma ve festivallere dönüşmesi dileğiyle…