EKONOMİ Haber Girişi : 14 Temmuz 2015 14:39

CHP'den yaşa takılanlar için kanun teklifi

CHP'den yaşa takılanlar için kanun teklifi
CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, emekli olmak için gerekli tüm şartları sağladıkları halde yaş sınırı nedeniyle emekli olamayanlar için yasal düzenlemede değişiklik öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Emeklilik için prim günü ve yıl şartlarını tamamlamış ancak yaşı bekleyen 500 bini aşkın emekli adayına müjdeli haber CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz’den geldi. Karadeniz, kamuoyunda “emeklilikte yaşa takılanlar (EYT)” olarak bilinen emekli olmak için gerekli tüm şartları sağladıkları halde yaş sınırı nedeniyle emekli olamayanlar için yasal düzenlemede değişiklik öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Karadeniz’in teklifi, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa geçici bir madde ekliyor. Bu maddeye göre yürürlükte bulunan sosyal güvenlik kanunlarına göre sigorta süresi ve prim gün sayısını doldurmuş ancak yaşlılık aylığının bağlanması için yaş koşulunu bekleyen 500 bini aşkın EYT’nin mağduriyetinin giderilmesi amaçlanıyor.

CHP’li Karadeniz, kanun teklifinin gerekçesinde 1999 yılında emeklilik rejiminin köklü bir değişikliğe uğratıldığını, kamuoyunda ‘kademeli geçiş’ olarak bilinen bir sistemle emeklilik yaşının yükseltildiğini ifade etti. Bu sistemin Anayasa Mahkemesi tarafından hükümlerinin iptal edildiğini anımsatan Karadeniz, “1999'dan önce çalışanlar, işe girenler açısından mağduriyetler ortaya çıkmıştır. Sosyal devlet ilkesi gereği toplumumuzun önemli bir kesimini ilgilendiren halkımızın mağduriyetine son vermek için bu kanun teklifi hazırlandı” dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.