CHP LİSTESİ KİMLERİ TEMSİL EDİYOR?

31 Mart 2024’te yapılacak olan yerel seçimlerde siyasi partiler meclis üyesi aday listelerini ilçe seçim kurullarına teslim ettiler ve seçim yeni bir evreye geçti. 

 

Listeler dün saat 16.00 civarı elimize ulaştı. İlk ulaşan liste AK Parti’nin listesi oldu. Daha sonra CHP ve İYİ Parti meclis listelerini haber olarak yayınladık.

 

“İşimiz bitti, bugünlük bu kadar yeter” deyip akşam Maçka Sanat Galerisi’nde Özdemir Asaf’ın 100. yaşını farklı disiplinlerden sanatçıların katılımıyla düzenlenen ‘Yalnızlık Paylaşılmaz’ başlıklı sergisine gittim. Sergide telefon susmadı, arayanlar CHP’lilerdi.

 

CHP’li meclis üyesi adayları, partililer, kısaca aday listesinden memnun olmayan birçok CHP’li arkadaş aradı. Telefon trafiği eve döndükten sonra da sürdü. “Böyle liste mi olur?”, “Bu liste ile seçim mi alınır?”, “Liste tamamen ilçe başkanı Doğan Sarıtaş’ın kongrede kendisini destekleyenlere dağıttığı ulufedir” diyenlere kadar ve burada ifade edemeyeceğim sözler içeren birçok telefon konuşması yaşadım.

 

Bu sabah listeye detaylı baktığımda, telefon eden arkadaşların pek de haksız olmadığını gördüm. Listenin sanki birilerini ödüllendirmek, birilerini de cezalandırmak için hazırlandığı çok açık.

 

Önseçimde listeye giren örgüt emekçilerine sözüm yok. Üyelerin oyları ile seçilmişlerdir. 

 

Meclis listesine yapılan atamalar, önseçimde örgütün eksik bıraktığı kesimleri kucaklamak için yapılıyor olması gerekirken başka kriterler göz önünde tutulmuş. Bu kriter örgütü üzdüğü aşikardır.

 

Atama ve kontenjandan yazılan meclis üyesi adaylarının çok doğru tespit edildiğini de düşünmüyorum. 

 

Meclis listesinde dışardan oy getirecek meclis üyesi adayları bence çok az.

 

Daha çok kongrede Doğan Sarıtaş’ı destekleyenlere ödül dağıtılmış gibi. 

 

Listelerde mahalle dağılımları ve yöresel faktörler göz önüne alınmamış. 

 

Listede Eyüpsultan mahallelerinin temsiliyeti zayıfın ötesinde.

 

Ne tuaf ki Eyüpsultan Mahallelerini temsilen yazılan meclis üyelerinin hiç biri Eyüpsultan doğumlu değil.

 

Bunun yanında Çırçır Mahallesi’nde 3, Güzeltepe Mahallesi’nde 2 meclis üyesi listeye yazılırken, Yeşilpınar Mahallesi’nden listeye sadece 1 kişi yazılmış.

 

5 Levent Mahallesi’nden 2, Karadolap Mahallesi’nden 2 aday listelere seçilme şansı olacak yerlerden yazılmış.

 

Kemerburgaz’dan kimse temsil edilmemiş.

 

Listede Karadeniz bölgesinin eksikliği çok büyük. Bir Giresunlu meclis üyesi adayı listede yer alırken, Eyüpsultan’da ikinci en çok seçmeni olan Kastamonulu bir meclis üyesi adayı bile yok.

 

Tokat, Rize Trabzon ve Orduluları temsil edecek meclis üyesi adayı da yazılmamış. 

 

Listeyi yapanlar Doğu Anadolu illerinden bölgemizde etkin olan Kars, Malatya ve Erzincanlı meclis üyesi adaylarını da listelere yazma gereği duymamışlar.

 

Bölgemizde etkinliği çok olan Rumelili seçmeni kucaklayacak adaylar ise listeye adil dağıtılmamış. Ön sıralara yazılanlar ise Rumelili seçmeni ne kadar kucakladıkları muamma.

 

Parti emekçisi Rumeliler listenin sonunda olması listeyi belirenlerin Rumelili seçmene karşı bence büyük bir ayıbıdır.

 

Bunun yanında kontenjana 2 Erzurumlu meclis üyesi yazılmış.

 

Bir Erzurumlu meclis üyesinin de önseçimle belirlendiği düşünülürse, listede 3 meclis üyesi Erzurumlulardan oluşuyor. 

 

Tabik ki bu Erzurumlu meclis üyeleri akraba ve yakın köylüler. Zannedersiniz ki CHP Eyüpsultan’da Erzurumlularla  dolu. 

 

Yani yanlış anlaşılmasın, ben Erzurumluları eleştirmiyorum. Sadece kontenjan ve atama meclis üyelerini listeye yazarken Eyüpsultan’ı yöresel ve mahallesel olarak temsil edecek adaylar yazılsaydı daha iyi olurdu demek istiyorum.

 

Ayrıca, eski meclis üyelerini listeye yazmamayı da doğru bulmuyorum.

 

Eski ve yeni meclis üyeleri arasında son beş yıldır yapılan çalışmalarla ilgili bağı kuracak bir meclis üyesinin yazılmaması da ilçe başkanı Doğan Sarıtaş’ın onlara karşı bakış açısını net ortaya koyması bakımından önemlidir. Bence bir kişi yazılabilirdi. 

 

Zaten ilçe başkanı bunları ben yazmadım diye çoğu meclis grubuna bile katılmamasına çoğu kez şahit olduk.

 

Listenin bu kadar olumsuz yanlarını yazdıktan sonra, olumlu yanlarını da ifade edeyim.

 

Listede yer alan Metin Akıncı, Zübeyir Akay, Orhan Can’ın ve listede şu an isimleri olmayan iki aday’ın Eyüpsultan’da CHP’nin hayal bile edemeyeceği kesimlerden oy getireceğini düşünüyorum.

 

Seçimlerde CHP’yi iddialı duruma getirecek isimler bu yazılan isimler olacaktır.

 

Kısacası Doğan Sarıtaş ve aday ilçede ki Karadeniz faktörünü göz önünde önünde tutarak liste yapsaydı daha başarılı olurdu.

 

Listelerde bu kadar Erzurumluya bence gerek yoktu.

 

Ama demek ki adayın ve Sarıtaş’ın da üzerinde başka bir güç var.