GENEL Haber Girişi : 02 Eylül 2019 11:25

EKREM İMAMOĞLU ALİBEYKÖY’E ORUÇ AÇMAYA GELİYOR...

EKREM İMAMOĞLU  ALİBEYKÖY’E ORUÇ  AÇMAYA GELİYOR...
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu bugün 19:30’da Alibeyköy’e gelerek cem evi'nde oruç açacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu bugün Saat: 19:30’da Alibeyköy Pir Sultan Cem Evine gelerek yası-ı matem iftarına katılarak oruç açacak.

 

Muharrem Orucu nedir

Muharrem ayı Hicri takvime göre (bu takvimin bir diğer adı da Kameri/Ay takvimidir) birinci aydır ve Muharrem orucu da bu ayın ilk gününden başlar.

Muharrem orucunun tarihi Adem peygambere kadar gider. Hz. Muhammed de Muharrem orucu tutmuştur.   

Muharrem orucu,  insanın kendi iç benliğine yönelmesi, yanlışlarını-doğrularını, eksilerini-artılarını hesaplaması ve bütün bunların sonucunda daha iyiye, doğruya, güzele yönelmesine davettir. Nefsini terbiyeye, Hacı Bektaş Velininde buyurduğu gibi nefsini bilmeye vesiledir oruç.

Muharrem orucu biz Aleviler için Adem peygamberden başlayarak bütün peygamberlerin yerine getirdikleri bir ibadettir. Bunun yanı sıra başta Hz. Hüseyin olmak üzere On İki İmamların şahadetlerinden dolayı aynı zamanda bir yas’tır. Bundan dolayıdır ki Muharrem orucunun diğer bir adı da Yass-ı Matemdir.

Aleviler Muharrem orucu ile Hz. Adem’den günümüze gelen bir ibadeti yerine getirirken aynı zamanda Hz. Hüseyin`in şahsında Ehlibeyte, Ehlibeytte temsilini bulan insanlık değerlerine bağlılığını yineliyor. Yezide ve yezitte sembolleşen bütün kötülüklere lanet ediyor.

Muharrem orucu, bütün bu özellikleriyle Aleviler için önemli bir ibadettir.