GÜNDEM Haber Girişi : 12 Nisan 2018 15:02

EYÜP ANADOLU LİSESİ’NİN ADI DEĞİŞTİ

EYÜP ANADOLU LİSESİ’NİN ADI DEĞİŞTİ
Eyüp Lisesi'nin adının değiştirilmesi tepkilere neden oldu.

Osmanlı Padişahı V. Mehmed Reşad'ın emri ile kurulan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da mezunları arasında  yer alan İstanbul'un tarihi liselerinden Eyüp Lisesi'nin adı Milli Eğitim Bakanlığınca Prof.Dr. Ömer Dinçer Anadolu Lisesi olarak değiştirildi.

TEPKİLER BÜYÜK

Eyüp Lisesi'nin adının değiştirilmesine mezunlardan ve öğrencilerden büyük tepki geldi. Eyüp Lisesi Mezunlar Derneği Başkanı Muammer Torun konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yazdığı dileçe ile bilidirdi.

Okul öğrencileri ise ismin değiştirilmesine büyük tepki gösterdi. Seslerini sosyal medya üzerinden duyurmaya çalışan öğrenciler okulun isimin değiştirlmesine sosyal medya üzerinden kampanya başlatarak karşı çıkıyorlar.

Eyül Lisesi Mezunları da kişisel olarak sosyal medya hesaplarında okulun isimin değiştirilmesine tepki gösteriyorlar. Konuştuğumuz Eyüpüler ise "Stadımızı yıkıyorlar. Lisemizin adını değiştiriyorlar. Eyüp ile ilgili ne varsa değişiyor. Tepkimizi seçimlerde göstereceğiz. Stadımıza da lisemize de sahip çıkıyoruz. Eyüpsultan da başka lise mi bulamadılar da Eyüpsultanla özdeşleşmiş lisemizin ismini değiştiriyorlar " diyek tepkilerini ifade ettiler.

EYÜP LİSESİ TARİHÇESİ  

 Kalbi çocuk sevgisi ile dolu bir padişah olan V. Mehmed Reşad, Eyüp’te şanına yaraşır bir okul yaptırılmasını emreder.

Eyüp İskelesi civarında Sultan II. Abdülhamid devrinde açılmış "Eyüp Sultan Maşriki Füyuzat Rüştiyesi"nin bulunduğu yerde mektebin inşasına karar verilir. 1910 yılında Mimar Kemaleddin Bey tarafından mektep inşa edilir.1911–12 yılında “Reşadiye Numune Mektebi” adıyla açılan bu yeni mektebin ilk müdürü Mekki Bey olur.

Sultan Reşad, türbesini okulun yanına yaptırıp “Beni öldüğümde, yaptırdığım mektebe çok yakın bir yere defnedin. Böylece yattığım yerden onların seslerini duyabileyim.” diyerek buraya gömülmeyi vasiyet eder.

Hükümdar tarafından her yıl öğrencilere yazlık- kışlık iki kat üniforma yaptırılıp bir pelerin, bir fes, bir çift ayakkabı ve bir kat çamaşır ilave edilirdi.

Türkiye’de ilk izcilik çalışmaları 1912 yılında  Keşşaflık adı altında Avrupa’dan getirtilen uzmanlarca,  Galatasaray Lisesi ve Eyüp Reşadiye Numune Mektebi’nde başlatılır.Okulun 36 kişilik mükemmel bir de bandosu mevcuttur.

Eyüp’te futbolun nüvesi Reşadiye Numune Mektebi…

Osmanlı Devleti’nin, “İdman Yuvalarının Kurulması” talebini göz önünde bulunduran Mekki Bey, 1915-16 yıllarında, öğrenciler arasından seçtiği yetenekli gençleri bir araya getirerek okul takımını kurar ve bu takımı “Eyüp Reşadiye Mektebi” adıyla okullar arası futbol maçlarına götürmeye başlar. Kâğıthane’deki maçlarda Reşadiye Mektebi’nin öğrencileri, aldıkları sonuçlarla öğretmenlerinin yüzünü ağartır. Spor eğitiminin Osmanlı’daki ilk öğretmeni olma şerefine erişen Selim Sırrı (Tarcan) Bey ile spor yazarı ve futbol eğitmeni Ahmet Hamdi Bey de daha sonra bu okulda ders verir.

Selim Sırrı Bey, notasını İsveç’ten getirdiği “Dağ Başını Duman Almış” marşını, bu okulun güzide talebelerine ezberletip, Padişah Sultan Reşad’ın okula hediye ettiği piyano eşliğinde söyletir.

 “Okul, teşkilatın silah deposuydu.”

 Eyüp İdman Yurdunun ardından da Eyüp İdman Yuvası’nın beşiği olan okul, aynı zamanda Milli Mücadele çalışmalarıyla Kurtuluş Savaşı’nın kahramanlık hikayelerinde başrol oynayacaktır. 

Fransızlar, Rami Kışlası’nda; İngilizler Halıcıoğlu’nda “Kumbarahane (Humbara) Kışlası”nda karargâh kurmuştur.

Kuvayimilliyecilerin ihtiyacı olan silah ve cephane işgalcilerin elindedir. Ne yapıp edip bu silahlara sahip olunmalıdır. “Teşkilat” Eyüp İdman Yuvası’nın işgal kuvvetleri ile yaptığı masum futbol müsabakaları sırasında amacına ulaşır. Büyük zorluklarla elde edilen mühimmat, Haliç kıyısındaki Reşadiye Numune Mektebi’nin bodrumunda saklanır.

Artık sıra sevkiyata gelmiştir. Teşkilattan gerekli talimat geldiğinde, Eyüp, Sütlüce ve Hasköy sandalcılarının başı Vezirtekkeli Halit Kâhya ile irtibata geçildi. Bodrumda saklanan mühimmat gece sandallara yüklendi. Ayvansaray açıklarındaki dubada bulunan İngiliz nöbetçiler atlatılıp  önce Haliç’teki depolara, oradan İzmit’e ve ardından da Anadolu’ya sevkiyat yapıldı.

Reşadiye Mektebi, zincirin en önemli halkalarından biriydi. Müdür Mekki Bey, bu unutulmaz başarıların mimarıydı. Arkasında da muavini Fikri Bey gibi birçok vatansever eğitimci vardı. Hepsi isimsiz kahramanlardı: Öğretmen Mürteza Bey, Öğretmen Tahsin Bey, Öğretmen Ömer Lütfü Bey, Öğretmen Hüsnü Bey, hademeler Mustafa, Süleyman ve Hadi Efendiler. Bunun yanında Neşet (Güriş) gibi küçük yaştaki birçok öğrenci.

 

Eğitim Faaliyetleri

 Mektep 1927 yılında “Eyüp Muhtelit Orta Mektebi” adını alarak orta eğitime başlar. 1931–1932 ders yılında ise “Eyüp Ortaokulu” adını alır. 06.10.1956 tarihinde okula lise sınıfları ilave edilir.  Eyüp ve civarında bir ilk olan “Eyüp Lisesi”,  İstanbul Valisi Fahrettin Gökay tarafından eğitim- öğretime açılır.

1969 yılında eğitime talebin artmasıyla Eyüp sahilindeki yeni binanın inşaatına başlanır.Okul 22 Ağustos 1972 tarihinde bugünkü binasında hizmet vermeye başlar. 2005–2006 eğitim- öğretim dönemi itibariyle statüsüne, Eyüp Anadolu Lisesi adı altında devam etmektedir. 

Etiketler : eyüplisesi
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.