GÜNDEM Haber Girişi : 23 Aralık 2015 14:47

EYÜP SULTAN'DA OSMANLI MEZAR TAŞLARI AĞLIYOR

EYÜP SULTAN'DA OSMANLI MEZAR TAŞLARI AĞLIYOR
Eyüp Sultan'da Osmanlı Mezar Taşlarının bakım esnasında moloz yığını gibi atılması büyük tepkilere neden oldu.Yetkililerin duyarsızlığı konuyu sosyal medyaya taşıdı.

Eyüp Sultan Mezarlığında yapılan bakım çalışmaları skandal görüntülerin ortaya çıkmasına sebep oldu.

Bir açık hava müzesini andıran Eyüpsultan Mezarlığı'ndaki Osmanlı mezar taşlarının bu şekilde ortaya atılması büyük yankı yarattı.

Eyüp Sultan Camii çevresindeki kabristanda yapılan tamir bakım işleri ecdat mezar taşlarına bakış açısını ortaya koydu.

Kırılan mezar taşlarının gelişi güzel moloz yığını gibi cami duvarına istiflenmesi mezar taşlarının çalınacağı şüphesi yarattı.

İşi yapan firmanın bu şekilde davranması aynı zamanda ecdadımızın yattığı mezarlıklarda yapılan çalışmanın ciddiyetsizliğini de ortaya koydu.

Tarihsel öneme sahip olan mezar taşlarının bu şekilde ciddiyetten uzak bir şekilde bırakılması sosyal medyada eleştiri konusu oldu.

İstanbul'un tarihî kabristanlarından Eyüpsultan Mezarlığı, son yıllarda büyük bir talanın hedefi olmuş durumda. Osmanlı'dan bu yana toplumun en seçkin sadrazam, şeyhülislam, vezir, kumandan, hanım sultan, saray eşrafı, din alimi, mutasavvıf ve sanatkarlarının defnedildiği yer olan bu kutsal topraklarda mezar taşlarının bu hali ecdadımıza hem maddi mem manevi büyük zarar verdi.

 

Tarihî mezar taşları yurtdışınamı kaçırılacaktı

Türkiye sınırları içinde en çok tahribata uğrayan, yağmalanan ve hırsızların cirit attığı yerlerin başında tarihî mezarlıklar geliyor. Mezar soyguncuları bir yana, tarihî taşları içinde altın sikkeleri olduğuna inanıp kıranların, süslü mezar taşlarını çalanların sayısı oldukça yüksek. Sınırlarımız ötesinde yer alan ülkelerde UNESCO listesinde yer alacak böyle yerler, mutlaka kameralarla gözetim altında tutuluyor. Birkaç sene önce Londra'da bir müzayede evi, internet üzerinde iki Osmanlı mezartaşını açık artırmaya çıkarmış, olay Türk basınına intikal edince, Kültür Bakanlığı satışa son dakikada müdahale etmişti.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.