EYÜPSULTAN’DA KADINLAR KONUŞUYOR

Eyüpsultan Belediyesi AK Parti Meclis üyesi Ceren Çolak aynı zamanda serbest avukatlık görevini de başarıyla sürdürmekte. Eyüpsultan Sivaslılar Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği ve Tüm Sivaslılar Dernekleri Federasyonu Genel Sekreterlik görevinde de bulunan Çolak evli ve bir çocuk annesi.

 

            

 

Ceren Hanım Eyüp’te siyasete girmeyi düşünen kadınlara öncelikle öneriniz neler olur?

 

Tüm dünyada, kadının siyasete katılımında hala büyük bir eşitsizlik bulunmakta, Kadınların siyasi partilere, yerel yönetimlere, parlamentolara, üst düzey bürokratik görevlere, yani karar verme mekanizmalarına katılımları oldukça sınırlı sayıdadır. Ülkemizde kadınların siyasette en büyük dezavantajlarından biri hatta en önemlisi de başörtüsü sorunuydu, Cumhurbaşkanımızın girişimleri ile 2013 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisine başörtülü vekillerimiz girebildi, başörtüsü yasağını getirenlerde sözde aydın, çoğulcu, demokratik kişilerdi. Bizim partimizde kadına verilen önem, imkân başka partilerde aynı ölçüde bulunmamakta, Türkiye Büyük Millet Meclisindeki 78 kadın milletvekilinden 39’u Ak Partili, bu aynı oranda yerel yönetimlerde de mevcuttur. Siyasete girmek, kişinin içten duygulardan gelen insanın manevi değerlerinin tetiklediği bir harekettir. Eğer illa ki bir öneri verecek olursam; kadınlar kendilerine biçilen rol çerçevesinde hareket etmeye zorlanmıştır bunu öncelikle değerlerimiz çerçevesinde genişletmek gerekir, kendilerine değer veren ötekileştirmeyen bir partide yapılabilir bu da Ak Partidir ‘bu en önemli öneri mesela’, ben daha iyisini yapabilirim diyecek özgüveni kazanmaları en önemli husustur.

 

Peki sizi siyasette aktif olmaya iten neydi? Neden yerel yönetimler de görev almak istediniz?

 

Siyaset öyküsü olan bir ailede büyüdüm,  babam ve abim aktif olarak siyasetle uğraşınca çocukluktan gelen bir şuur var en önemlisi, üniversite yıllarında öğrenci hareketlerinin içinde bulundum, gençlik kolları, ana kademe yönetim kurulu üyeliği, şuanda belediye meclis üyeliği hayatımın her döneminde siyaset hep vardı ve sürekliliğini sağlamak için gayret göstereceğim. Yerel siyasetin kendi içinde önemli avantajları var yerel yönetimlerde, halkın sorunlarını daha hızlı öğrenebiliyorsunuz, sahada olma imkanınız daha fazla, istediğiniz bir zamanda herhangi bir sokağa gidip, kendini tanıttığında vatandaşınla sohbet edip, bir sorunu varsa çözüm yollarını hızlıca devreye sokabiliyorsun, en önemlisi aynı ilçede yaşıyorsunuz, aynı yolları, aynı parkları kullanıyorsunuz, insanlar size daha çabuk ulaşıyor bu sayede insani ilişkileriniz yerel yönetimde daha çok geliştiğini söyleyebilirim. Ben bu durumdan acayip bir şekilde mutluluk duyuyorum bu da benim siyasetteki heyecanımı diri tutmama yardımcı oluyor.

 

Bir kadın yerel siyasetçi olmanın getirdiği zorluklar nedir?

 

Şahsen herhangi bir zorluğu ile şuana kadar karşılaşmadım tam tersi kolaylık sağladığı noktalar çok oldu bizim siyasi politikamızda birebir görüşmek gönüllere dokunmak vardır. Pandemi öncesinde sıkça ev ziyaretleri yapmaktaydım, bir kadın olarak hiç bilmediğim bir eve rahatlıkla girip iletişim kurabiliyorum çünkü karşımda bir kadın oluyor ikimiz de iletişim kanallarını açık tutuyoruz bu daha sıcak ve derin bir sohbet ortamı sağlamaktadır. Belediye hizmetlerine şöyle bir baksanız en çok kadınlar faydalanmakta, ben de yerelde karar alma mekanizmasında bulunduğumdan yapacağımız projelerde fikirler ve kadın gözüyle bakabildiğimden naçizane katkıda bulunuyorum buyurun bir kolaylık daha.

 

Bir anne olarak, Siyasi ve iş hayatınızda ki yoğun tempo yaşamınızı nasıl etkiliyor? Sosyal yaşamınızdaki dengeyi nasıl kuruyorsunuz?

 

 

Bu en zoru işte, siyasete bunları göz önüne alarak atıldık tabi ki düşündüğünüzde çokta zor olmaz diyorsunuz fakat hukukçu olmam hasebiyle takdir edersiniz ki iş hayatım stresli ve yoğun geçmekte ayrıca siyasi hayatım ve bir ailem, 15 aylık bir kızım var onu ihmal etmiyorum tabi ki öncelik sırasında ilk o ve eşim oluyor, gücümü çalışma azmimi onlardan alıyorum ailemle geçirecek vakitten değil de genelde kendime ayırmaya çalıştığım vakitten fedakarlık etmekteyim,  zamanı planlı yaşamaya çalışıyorum. Çünkü kızımın ve gelecek neslimizin daha güçlü bir Türkiye’de yaşaması için mücadele eden bir davamız var ben de onun çok ufak bir parçasıyım.

 

Sizce Eyüp Sultan’da ki en büyük eksik nedir?

 

Her ilçede olduğu gibi Eyüpsultan’da ufak eksikler var fakat başkanımız Deniz KÖKEN tecrübesi, bilgi ve birikimi ile bu eksikleri çabucak tamamlamakta, daha yaşanılabilir bir şehir haline getirmek için çalışmasına mücadelesine ben yakından şahit oluyorum. Bölgesel olarak bazı sorunlar mevcut en önemlisi tapu, imar sorunu fakat biz bunları başkanımız öncülüğünde bakanlık düzeyinde ve diğer kurumlarla yapılan yoğun görüşmeler sonucunda yakın zamanda çözüme kavuşturacağız. Bunların dışında Eyüpsultan’da yaşayan her canlıya dokunabilecek çalışmalarımız oldu, bazıları bitti, bazıları devam etmekte, proje aşamasında olanlar var daha güzel huzurlu bir Eyüpsultan için canla başla çalışmaya devam edeceğiz, daha yapacak çok işimiz var.

 

 

Bir kadın olarak meclisteki diğer farklı partilerdeki kadın siyasetçilerle partiler üstü bir iletişim kurulabiliyor mu?

 

Beni tanıyanlar iyi bilir saygı ve samimiyet benim hayatımın merkezidir. İşimde, ailemde ve tüm sosyal hayatımda olmazsa olmazdır benim için. Meclis içerisinde her ne olursa olsun siyasi parti gözetmeksizin bu minvalde iletişim kuruyoruz tabi ki.

 

Eyüpsuktan’de bir kadın olarak en çok eksikliğini hissettiğiniz nedir?

 

Belediyemizde yedi tane kadın müdür,  bir tane kadın belediye başkan yardımcımız en önemli görevlerde çalışmaktadır. Belediye başkanımız Deniz KÖKEN’in göreve gelmesi ile ilk iş olarak Kadın Aile Müdürlüğü’müzü kurdu. Bu müdürlük ekseninde de şehrimizde yaşayan kadınlara daha iyi hizmet sunulması ve muhatap olacakları bir birimin olması isabetli oldu. İki yılda da bu müdürlüğümüz sayesinde kadınlarımızın eksikliklerine rahatlıkla ulaşıp çözüme kavuşturabiliyoruz. Örneğin; Bir kadın olarak değil de bir anne olarak cevap vermek isterim bu soruya çocuğumla daha kaliteli vakit geçirilebilecek bir ortam sağlanmasını isterdim, yakın zamanda başkanımızın projelendirdiği bununla ilgili bir çalışması mevcut, halihazırda inşaatı devam eden Çiftalan köyümüzde plaj ve kamp yeri kısa sürede hayata geçecektir. Bizler ve ailelerimiz için eşsiz bir proje olacak.

 

Seçmenlerin yarısı kadın iken siyasi temsil anlamında kadınların varlığı örtüşmemekte, buradan karar mercilerine ne söylemek istersiniz?

 

 

Ülkemizdeki partilerin, Ak parti teşkilatları dışında teşkilat yapısı incelendiğinde kadınların çoğunlukla ikinci planda olduğu ve yahut görmezden gelindiği ya da vitrin mankeni olarak kullanıldığı bilinse de tam tersini söylemektedirler. Cumhurbaşkanımız ve genel başkanımızın çok değerli bir sözü vardır ‘Kadınlar siyasetin öznesidir’  bizim teşkilatımızda kadın kollarımız tek başına güçlü bir teşkilattır ve burada görev yapan kişiler önemli görevler üstlenmiştir, sahada ve bizim bugüne kadar kazandığımız seçimlerde önemli rol oynamışlardır.

 

Ceren hanım Eyüpsultanlı’lı kadınlarımızın hem siyasette hem de sosyal alanlarda daha aktif olması dileğiyle sizlere verdiğiniz samimi ve içten cevaplarınız için teşekkür eder, çalışmalarınızda ayrıca başarılarınızın devamını dileriz.