GENEL Haber Girişi : 18 Ağustos 2023 08:53

Eyüpsultan’da tarihi eser operasyonu

Eyüpsultan’da tarihi eser operasyonu
İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin Eyüpsultan ve İstanbul Havalimanı'nda düzenlediği 6 ayrı operasyonla yasadışı tarihi eser kaçakçılığı yapan 11 kişi yakalandı.

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, yasadışı yollarla ele geçirdikleri tarihi eserlere müşteri arayan kişiler olduğu yönünde ihbar aldı. İhbarı değerlendiren ekipler, şüphelilerin tespit edilerek yakalanması için çalışma başlattı. Yapılan çalışmalarla şüphelileri tespit eden ekipler, şüphelilerin tarihi eserleri Eyüpsultan'da bulunan evlerinde ve araçlarında sakladıklarını belirledi. Ekipler bunun üzerine çalışmalarını bu bölgede yoğunlaştırdı

 

Yakın fiziki takibe devam eden jandarma ekipleri, tarihi eserleri satma hazırlığında olan şüphelilere operasyon düzenledi. Şüphelileri üzerlerinden çıkan çok sayıda Roma dönemine ait obje ile metro çıkışında yakalandı. 

 

Ekipler, takip ettikleri 2 kişinin özel bir araçla İstanbul Havalimanı istikametine gittiğinin fark edince bir operasyon da buraya düzenlendi. Şüphelilerin kullandığı aracı durduran ekipler, şüphelilerin üstünü ve araçlarını aradı. Aramalarda bin 204 Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait sikke, 18 adet altın ve bronz takı, 2 adet madalyon, 4 adet ok ucu, 151 adet obje, 4 adet heykel, timsah başı ve derisi ile 37 adet Myanmar/Beikthano dönemine ait sikke ele geçirildi. Ele geçirilen İstanbul Müze Müdürlüğüne teslim edilirken, operasyonlarda yakalanan 11 şüpheli ise ifadelerinin alınmasının ardından adli makamlara sevk edildi.