Genel başkanımızın kadın olması biz kadınları gururlandırıyor.

İlçemizde bulunan siyasi partilerin kadın kolları başkanlarını konuk ederek kadınların siyasetteki yeri, bakış açısı ve geldiği noktada ortak sorunlarına dair her şeyi konuşarak ele alacağız. İlk konuğumuz Eyüpsultan İYİ Parti Kadın Politikaları Başkanı Nuran Budayoğlu ile parti içi siyasî faaliyetler ve komisyon çalışmaları hakkında söyleşi gerçekleştirdik.

 

 Öncelikle sormak istedim soru, neden kadın kolları değil de Kadın Politikaları?  Siyasî partilerde kadın kolları önemli bir yer teşkil etmekte, bizlere görevleriniz ve çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

 

 

Siyasi partilerin kadın kolları adıyla gösterdiği faaliyetlerin ve bu konuda çalışmalar yapan kadınların partiye oy kazandırma amacına hizmet etmekten öteye gidemediği görülmüştür. Oysa yapılması gereken kadınların ihtiyaçlarını anlamak, onları siyasal sisteme dahil etmek ve ihtiyaca göre somut politikalar geliştirilmesini sağlamaktır.

 

Atatürk’ün önderliğinde kurulan çağdaş uygarlık sürecinde ülkemiz kadına seçme ve seçilme hakkını Fransa ve İtalya’dan 11, Belçika’dan 14, İsviçre’den ise 36 yıl önce tanıdı. Bugün kadınlarımızın eğitim ve donanımının geliştirilmesi ve her alanda söz sahibi olması gerekirken, geçen süreçte geldiğimiz noktada, kadınlarımızın bunun tam tersine her geçen yıl haklarının elinden alındığı bir sürece evrildiğini görüyoruz. Medeni kanunun kabulü ile ‘’yurttaş hakları’’ eşit olarak tanımlanmış olmasına rağmen yaşadığımız süreçte gerek toplumsal yaşamda gerekse çalışma hayatında kadın her zaman ikinci plana atılmıştır. Kadınların eğitim imkânlarından yararlanması, işgücü piyasalarına ve finansal sisteme dâhil olması yalnızca toplumsal cinsiyet eşitliliğin sağlanması bakımından değil, ülkemiz ekonomisinin büyümesi, ekonomik dayanıklılığın artması ve sürdürülebilirliğin sağlanması açılarından da önem arz ediyor. Bu nedenle sürekli kadınlara yönelik yeni ve günümüz koşullarına uygun politikalar geliştirmeye çalışıyoruz.

İYİ Parti olarak öncelikle Genel Başkanımız Sayın Meral AKŞENER’in de rol model olduğu “Güçlü Kadın, Güçlü Türkiye” anlayışıyla çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Biz kadınlarımızın sadece oylarına talip değiliz, onların toplum içerisinde haklarını savunacak adil ve eşit haklara ulaşmaları ve söz sahibi olacakları mevkilerde yer almalarına yönelik çalışmalar da yapmaktayız.

 

 

 

Genel başkanı kadın olan bir partiyi temsil ediyorsunuz. Dünya nüfusunun yarısının kadın olduğunu düşünürsek partinize kadınların ilgisi nasıl?  Önümüzdeki seçimlere nasıl hazırlanıyorsunuz? Seçimlerde güçlü kadın aday çalışmalarınız var mı?

 

Öncelikle Genel Başkanımızın kadın olması biz kadınları gururlandırıyor. Yaptığımız tüm çalışmalarda da kadınların, Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener’e olan sevgi ve sempatilerini belirttiklerine şahit oluyoruz.

 

Özellikle siyasal yaşam kadın erkek eşitsizliğinin görüldüğü en önemli alandır, bu eşitsizlik ülkemizde kat kat fazladır. Kadını sürekli ‘’güçsüz, duygusal’’ yönetilen olarak gören erkek egemen bir anlayış içerisinde Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener’in başarılı bir kadın siyasetçi olarak azimli ve kararlı çalışması başta bizlere ve tüm Türk Kadınına örnek olmakta ve eğer kadın isterse başaramayacağı hiçbir şeyin olmadığını göstermektedir. Bu anlayışla da Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener’in önderliğinde birçok cesur, başarılı, güçlü kadınla birlikte İYİ Parti olarak yolumuza devam ediyoruz. Amacımız Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener’i ilk seçimlerde Cumhurbaşkanı seçtirmek ve Türk kadınını hak ettiği şekilde insan haklarından faydalanacağı çağdaş, medeni ve eşit bir yaşam seviyesine ulaştırmaktır.

 

 İlçe yönetiminizde kadın temsiliyet oranı nedir? Bugüne kadar kaç kadın üyeye ulaştınız? Eyüp'de Meclis üyenize hazırlayıp sunduğunuz önergeler nelerdir?

 

İYİ Parti Eyüpsultan İlçe yönetiminde kadın yönetici sayımız oldukça yüksektir. Kadınlar yönetimde etkin bir temsil yeteneğine sahip; ilçe yönetimimizde kadının temsilinin yarı yarıya olduğunu söyleyebilirim. Geçtiğimiz dönemde ülkemizde ve tüm dünyada yaşanan Kovid 19 salgın hastalığı tüm yaşantımızı olumsuz etkilediği gibi bizlerin partimiz için yaptığımız çalışmaları da olumsuz yönde etkilemiştir. Maalesef parti çalışmalarımız kısıtlı bir çerçevede sürdürülmüş, bu sebeple henüz ulaşmak istediğimiz kadın üye sayısına ulaşılamamıştır.

 

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz dönem İYİ Parti olarak Eyüpsultan İlçesi belediye seçimlerinde koalisyon olarak CHP ile ortak adayı destekleme kararı alınmıştır. Belediye Meclisinde CHP ile birlikte ortak çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalar içerisinde kadına ve çocuğa şiddetin durdurulamadığı günümüz şartlarında Eyüpsultan İlçesinde korunmaya muhtaç kadın ve çocuklar için yeterli sayıda korunma evi açılması için Belediye Meclisine önerge verilmiştir. Yine kadınlarımızın parklarda daha güvenli dolaşmaları için güvenlik sorunlarının çözülmesi için önerge verilmiştir.

 

Siyasi ve sivil toplum örgütleri ile ortak çalışmalar yürütüyor musunuz? Bölgemizde bulunan Kadınların sizden siyasi istek ve talepleri neler oluyor? Bu görüş ve istekleri nasıl değerlendiriyorsun?

 

Siyasi ve sivil toplum örgütleriyle sürekli iş birliği içerisinde çalışmalar yürütüyoruz. İlçemizde bulunan STK’ları ziyaret etmekteyiz. Yaptığımız çalışmalarda onların da görüş ve önerilerini alıyoruz. Bölgemizde bulunan kadınlarla parti binasında veya ev ziyaretlerinde yaptığımız görüşmelerde ortak dile getirilen sorun geçim sorunu ve işsizlik. İnşallah hep birlikte bu sorunların aşılması için, halkımızın refaha ulaşması için çalışmaya devam edeceğiz.

 

Küresel salgın ile mücadele aşamasında ilçemizde ne tür çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz? Bu zor süreçte vatandaşların sizden istek ve beklentileri neler oldu? Hangi taleplere öncelik verdiniz?

 

Pandemiyle birlikte yaşam koşullarının daha da zorlaştığını dile getirmekle birlikte temas kurduğumuz vatandaşlarımız bizden psikolojik ve hukuksal konularda destek talebinde bulunuyorlar. Gerek bu konuda çalışmaları olan Sivil Toplum Kuruluşlarından gerekse partimiz içinde bu konuda uzmanlığı olan üyelerimizden bu kişilere destek veriyoruz. Yine pandemide hastalanan ve İlçe Başkanlığımıza ulaşan kişilere ihtiyaçlarını karşılama konusunda İlçe Başkanlığı olarak gerekli desteği veriyoruz.

 

 

Bir kadın olarak ilçemizdeki siyasi alanlarda belirlediğiniz eksikler neler?  Bunlarla ilgili proje ve hedeflerinizi bizlere anlatır mısınız?

 

Eksikler çok ve yapılması gerekenler de. İYİ Parti olarak kadın üzerinden değil, kadın için politikalar geliştiriyoruz. Kadınlarımıza ve ailenin korumasına yönelik projelerimizin başında şiddetin önlenmesi, korunmaya muhtaç kadın ve çocuklar için korunma evleri sayısının artırılması geliyor.

 

Bunun yanında bildiğiniz gibi Türkiye’de kadın istihdam oranı erkeklerin istihdam oranının yarısından az, işsizlikse tüm topluma yayılmış çok derin bir sorundur. Bu doğrultuda kadınlarımıza ekonomik destekler sağlanması, istihdam olanaklarının geliştirilmesi gerekiyor. Aynı şekilde hedeflerimiz arasında, çocukların okul öncesi bakım imkânlarının geliştirilmesi için gerekli çalışmalar yapılması geliyor.

 

Nuran hanım bize zaman ayırdığınız için teşekkür eder size ve çalışma arkadaşlarınıza başarılar dilerim.

                                                                                          Tülay Edis