EKONOMİ Haber Girişi : 10 Aralık 2013 13:13

İstanbul'da kar tatili olacak mı?

İstanbul'da kar tatili olacak mı?
Yurdun genelinde soğuk hava ve yağış hayatı olumsuz etkilerken, İstanbul Valisi Mutlu, "Meteoroloji, özellikle çarşamba ve perşembe günü kar yağışının kuvvetli olacağını ifade ediyor. Takip edeceğiz, duruma göre bunları değerlendireceğiz" dedi.
Bugün bazı illerde yoğun kar yağışı dolayısıyla okulların tatil edilmesinin ardından İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul'da özellikle Çarşamba ve Perşembe günü etkili olması beklenen kar yağışına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Vali: 'Yağsın, bakarız'
Vali Mutlu, "Önce kar yağsın, sonra bakarız. Şayet eğitim-öğretimi engelleyecek düzeyde bir kar yağışı varsa, elbette ki gereğini o vakit düşünürüz. Meteoroloji, özellikle çarşamba ve perşembe günü kar yağışının kuvvetli olacağını ifade ediyor. Takip edeceğiz, duruma göre bunları değerlendireceğiz" dedi.

Meteoroloji uyardı
Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü dün yaptığı açıklamada, kar uyarısında bulunurken, şu ifadeleri kullanmıştı:

Yapılan son meteorolojik değerlendirmelere göre; (10.12.2013 Salı) Ülkemizin Balkanlar üzerinden gelecek yeni bir soğuk ve yağışlı havanın etkisine gireceği tahmin ediliyor.

Bu nedenle soğuk havanın poyraz fırtınası ile birlikte Marmara bölge genelinde, sıcaklık düşüşüne paralel olarak kar yağışlarının İstanbul başta olmak üzere özellikle Marmara'nın doğusunda önümüzdeki üç gün boyunca etkili olacağı tahmin ediliyor.

İstanbul'da bu gece ve yarın (10.12.2013 Salı) sabah saatlerinde lodosla birlikte görülecek yağmurun, zamanla rüzgarın kuzey yönlere dönmesi ve sıcaklık düşüşüne paralel olarak karla karışık yağmur ve yükseklerinde kar yağışına dönüşeceği, akşam ve gece saatlerinde il genelinde kar yağışının etkili olacağı tahmin ediliyor.

Kar yağışının poyraz fırtınası ile birlikte zaman zaman etkisini artırarak Çarşamba ve Perşembe günleri devam edeceği, özellikle sabah ve gece saatlerinde buzlanma ve don olayının da kentte etkili olacağı tahmin ediliyor.

Bolu ve Karabük'te okullar tatil
DHA'da yer alan habere göre, dün okulların tatil olduğu Bolu'da yoğun kar yağışı nedeniyle bugün de il genelinde tüm okullar bir gün süreyle tatil edildi. Dün okulların il genelinde tatil edildiği Karabük'te ise bugün Safranbolu ve Ovacık ilçelerinde eğitime bir gün süreyle ara verildi.

Rize'de eğitime kar engeli
Hemşin ilçesinin tamamında Ardeşen ilçesinde köy okulları ve taşımalı eğitim yapılan okullarda eğitime ara verildi. Rize'de etkili kar yağışı nedeniyle Hemşin ilçesinin tamamında, Ardeşen ilçesinde köy okulları ve taşımalı eğitim yapılan okullarda eğitime bugün ara verildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan açıklamada, etkili kar yağışı sonucu Hemşin ilçesindeki tüm okullarda eğitime bugün ara verildiği belirtildi. Ardeşen Kaymakamlığından yapılan açıklamada, ise devam eden kar yağışı nedeniyle köy okulları ve taşıma kapsamında olan öğrenciler için okulların bir gün süreyle tatil edildiği bildirildi.

Kastamonu'da da tatil
Pınarbaşı ve Azdavay ilçelerinde eğitime bir gün ara verildi. Kaymakamlıklardan alınan bilgiye göre, sabah saatlerinden itibaren etkili olan kar yağışı nedeniyle Pınarbaşı ve Azdavay ilçelerinde ilkokul, ortaokul ve liseler ile dengi okullar bir gün tatil edildi. Pınarbaşı ilçesinde 17 köy yolunun ulaşıma kapandığı, bazı yerleşim yerlerine elektrik verilemediği, otobüs seferlerinin de aksadığı öğrenildi.

Zonguldak'ta taşımalı eğitime tatil

Zonguldak'ta saatteki hızı 60 kilometreye ulaşan fırtına yaşamı olumsuz etkilerken kötü hava koşulları nedeniyle taşımalı eğitim yapılan okullar bugün 1 günlüğüne tatil edildi. Kar yağışının ardından dün akşamdan itibaren etkili olan fırtına nedeniyle Valilik önündeki Şehitler Anıtı'nda bulunan 4 Türk bayrağından biri koparak düşerken diğerleri de yırtıldı. Sabah saatlerinde de etkisini sürdüren fırtına, sokaklarda yürümeyi güçleştirdi. Fırtına nedeniyle denizde dev dalgalar oluştu. Zonguldak Limanı'nda yükselen dalgalar, dalgakıranları aşarak liman içine kadar ulaştı. Açıkta bekleyen gemiler, fırtına nedeniyle limana sığındı.

Dün okulların tatil edildiği kentte, olumsuz hava koşulları nedeniyle taşımalı eğitim yapılan okullarda bugün de eğitime 1 gün süreyle ara verildi. Diğer okullarda ise eğitime devam ediliyor. Yüksek kesimlerde kar yağışı etkili olurken kapalı 17 köy yolunu ulaşıma açma çalışmaları sürüyor.

Doğu Karadeniz'de hafta sonu etkili olan kar yağışı nedeniyle halen 180 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor. Kar yağışının yoğun yaşandığı Artvin'de, merkezde 14, Ardanuç'ta 11, Arhavi'de 14, Borçka'da 26, Hopa'da 9, Murgul'da 10, Yusufeli'nde 1 ve Şavşat'ta 26 olmak üzere 111 köy ile ulaşım sağlanamıyor.

İl Özel İdaresi'ne bağlı Yol ve Ulaşım Hizmetleri ekipleri, kapalı yolların ulaşıma açılması için çalışmalarını sürdürüyor. Hopa-Borçka kara yolundaki 690 rakımlı Cankurtaran mevkisinde kar ve buzlanma nedeniyle ulaşım güçlükle sağlanıyor. Trafik ekipleri Borçka ve Hopa çıkışında sürücüleri uyararak zincir, çekme halatı ve takoz bulunmayan araçların geçişine izin vermiyor.

Şavşat-Sahara kara yolunda ise araçların, kar lastiği ve zincirsiz geçişlerine izin verilmiyor.

Rize'de ise Ardeşen'de 2, Çamlıhemşin'de 7, Çayeli'nde 16, Fındıklı'da 4, Hemşin'de 3, pazar'da 7 ve İkizdere'de 3 olmak üzere 42 köyün yolu kar nedeniyle kapalı. İl Özel İdaresine bağlı 27 ekip, söz konusu yollarda karla mücadele çalışmalarına devam ediyor.

Gümüşhane'de kar
Gümüşhane İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, il genelinde hafta sonu etkili olan kar yağışı dolayısıyla 82 köy yolunun ulaşıma kapandığını belirterek, "Ekiplerimizin yaptığı kar temizleme çalışmasıyla 58 köy yolumuz açıldı" dedi.

Merkez ilçede 10, Kürtün'de 9 ve Torul'da 5 olmak üzere 24 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğunu ifade eden Akdoğan, "Ekiplerimiz bu köy yollarımızda çalışmalarını sürdürmektedir. Akşam saatlerine kadar sürecek çalışmamızla kapalı yolları ulaşıma açmaya çalışacacağız. Vatandaşlarımızın yollarını açtırmak için asılsız ihbarda bulunmamalarını istiyoruz" diye konuştu.

Öte yandan Bayburt'ta, kışın kar nedeniyle kapanan ve kimse yaşamadığı için çalışma yapılmayan 3 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.