KADINLARIN MÜCADELE ATEŞİ

8 Mart 1857 yılında Amerika'nın New York kentinde tekstil fabrikasında çalışan 40 bin dokuma işçisi kadın, düşük ücret karşılığında  insanlık dışı bir şekilde çalıştırılır. Kadınlar Uzun çalışma saatlerini (16 saat) protesto etmek üzere greve giderler. Kapital kişilerin hiç işine gelmez bu durum. İşçilerin  hakkını aramasından rahatsız olurlar. Kolluk kuvvetlerini de yanlarına alarak Grevi bastırmak isterler. Kapital güçler polislerinde desteğiyle  işçileri fabrikaya hapsederler. Fabrika kapılarını kilitleyerek fabrikayı ateşe verip büyük bir façiaya neden olurlar.  Çıkan yangında 129 kadın işçi yaşamını yitirir. Ve bu dram  Amerikan basınında hiç yer almasada etkileri yıllarca sürer.

 

Clara Zetkin 1910 yılında Kopenhag'da düzenlenen Uluslararasi Emekçi Kadınlar Konferansında 8 Mart'ı Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanması fikrini sunar ve bu günü atfederek resmileşmesine neden olur.

 

Bir çok ülkede 8  Mart Dünya Kadınlar Günü  resmi tatil ilan edilerek kutlanırken, bazı ülkelerde yok sayılmaya devam etmektedir. Ülkemizde durumu merak edenlere  hemen açıklayalım.

 

 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Türkiye'de ise  ilk kez 1921yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlandı. 

 

"Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle  "Türkiye 1975 Yılı" düzenlendi ve onu izleyen yıllarda daha yaygın kutlanmaya başlandı.

 

12 Eylül darbesinden sonra cunta yönetimi tarafından 4 yıl süreyle hiç bir etkinliğe yer verilmedi.

 

1984 tarihinden itibaren her yıl kadın örgütleri tarafından "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlamalara devam etmekte. 

 

Sosyal ve siyasi anlamda emek veren, kendi ayakları üzerinde duran, çalışan, üreten toplumda yer edinmenin önemini benimseyen ekonomik hak ve özgürlüğünü kazanmış aynı zamanda eş olmuş anne olmuş yaşamın yükünü omuzlamış kadınların günüdür bu gün.

 

Tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun. 

 

Tülay Edis