GÜNDEM Haber Girişi : 19 Ekim 2016 11:48

Muhtarlar Günü Eyüp'te Kutlandı

Muhtarlar Günü Eyüp'te Kutlandı
Muhtarlar Günü nedeniyle, Eyüp Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi.
19 Ekim Muhtarlar Günü’nde, saat 09.30’da Eyüp Muhtarları Eyüp Kaymakamlığı önünde bulunan Atatürk  anıta çelenk bıraktı.

Eyüp Kaymakamı Abdullah Dölek'in da katıldığı tören'e Eyüp Muhtarları, mülki amirlerin  ve CHP İlçe Sekreteri Kenan Kaplan katıldı. Atatürk Anıtına çelenk konulması sonrası Eyüp Muhtarlar Derneği Bşkanı Gürol Birkardeşler günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı
Birkadeşler Konuşmasında ; Bugün Muhtarlar Günü. Muhtarlık müessesinin kuruluş günü olan 19 Ekim tarihi, Başbakanlığın 19 Ekim 2015 tarih ve 11 sayılı genelgesiyle, aynı gün Resmi Gazetenin 29507 mükerrer sayısı ile yayınlanarak ‘’Muhtarlar günü’’ olarak kutlanmasına karar verilmiştir.

19 Ekim 1829 tarihinde yayınlanan bir fermanla Üsküdar, Eyüp ve Galata kadılıklarında, 1833 tarihinde de Anadolu’da Kastamonu Taşköprü’de kurulan muhtarlık müessesesi 187 yıldır bu topraklarda varlığını sürdürmektedir. Muhtarlık Müessesesi her ne kadar 1913 ve 1933 tarihlerinde iki defa hukuki olarak kesintiye uğramışsa da varlığını devam ettirmiştir. Muhtarlık, Osmanlıdan Cumhuriyete taşınan ender kurumlardan biridir. Muhtarlarımız bir yandan Köy ve Mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmektedir. Bugün ülkemizde 31.963 Mahalle,18.229 köy olmak üzere toplam 50.292 muhtar görev yapmaktadır. Demokrasinin kılcal damarları olan Muhtarlığın 187 yıldır yerel idareyi temsil eden kurumlar arasında siyasal barışın sağlandığı tek müessese olduğu unutulmamalıdır. Çünkü temsil ettiği gücü Cumhuriyet Mühründen alan bu müessese siyasallaşmamış tek çözüm merkezidir.

Bu nedenledir ki; seçmen muhtarının 24 saat kapısını çalabileceğini bilmekte, siyasal değil çözüm merkezi olduğunu bildiği bu kurumu kendisine daima çok yakın hissetmektedir. Keza bizlere göre dünyada örneği olmayan en önemli bir işlevi de devlet kurumlarını karşı karşıya getirmeden, çözüm odaklı aracı bir kurum olarak sistemde yerini almıştır. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün dediği gibi ‘’Muhtarlar, demokrasinin temel taşlarıdır.’’

19 Ekim gününü MUHTARLAR GÜNÜ olmasından emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyor, tüm muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Gününü kutluyoruz. Saygılarımızla.

Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından sona erdi. Muhtarlar, tören sonunda Eyüp Kaymakamlığı önünde toplu fotoğraf çektirdi.

Fotoğraf çekimi sonrası Eyüp Kaymakamı Abdullah Dölek makamında muhtarları ağırladı.

Haber:Cengiz Oylum

Fotoğraflar:Metin Türkmenolu

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.