Türkiye Çöl Olmasın

Eyüpsultan’da Kadınlar Konuşuyor yazı dizimizde bu hafta Türkiye Erezyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı  (Tema) Eyüpsultan İlçe Sorumlusu Ülive Atasoy ile sürdürülebilir yaşam ilkesiyle topraklarımızı ve doğal varlıklarımızı koruma mücadelesini ele aldık.

 

 

Ülüve hanım Tema Vakfı Eyüp bölge sorumlusu olarak hizmet veriyorsunuz. Öncelikle bizlere Tema Vakfının kuruluş amacından söz eder misiniz?

 

Çevre kavramının dünya literatürüne ilk girişi 1972 yılında Stockholm Konferansı ile gerçekleşti. Ancak bugün anladığımız çevre ve sürdürülebilirlik kavramlarının hayatımıza girişi 1992 yılında Rio de Jenario’da gerçekleşen Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı ile oldu. Türkiye’nin iki saygın iş adamı, Hayrettin Karaca ve A. Nihat Gökyiğit, uluslararası arenada henüz çok yeni olan bu kavramları Türkiye’ye kazandırmaya ve hayatlarını adadıkları doğa korumayı örgütlü hale getirmeye karar verdiler.

 

 

Erozyon ve çölleşme ile mücadele Türkiye’de acilen müdahale edilmesi gereken konular olmaya başlamıştı. Bu nedenle bu iki doğasever, konunun hassasiyetini iş dünyasının diğer liderlerine açtı ve 11 Eylül 1992 tarihinde Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’nı kurdu.

 

 

Bölgemizde ne tür çalışmalar yürütüyorsunuz? Doğa eğitimi programları nedir? Biyolojik çeşitlilik ve bitkilendirme faaliyetleriniz ilçemizde de sürüyor mu? Türkiye Çöl Olmasın sloganı ile büyük ilgi gördünüz ve birçok okulda bilinçlendirme faaliyetleri gösterdiniz. Bölgemizdeki Öğrencilere yönelik ne tür eğitim programları düzenlediniz? İleride ki hedefleriniz nelerdir?

 

 

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi, bizim de çalışmalarımızda yöntem değişikliğine gitmemize sebep oldu. Eyüpsultan’da gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerimizin büyük kısmı, şu sıralar öğrenci ve öğretmenlerimize yönelik ve genel olarak çevrimiçi ortamlarda gerçekleştiriliyor. Ana sınıfı ve ilkokul grubumuza yönelik doğa eğitimi programımıza ilçemizden onlarca öğretmenimiz başvurdu. Bu sayede çevrim içi de olsa, yüzlerce öğrencimize öğretmenlerimiz kanalıyla ve vakfımızın hazırlamış olduğu çevrimiçi materyallerimizin desteğiyle doğa eğitimi veriyoruz. Bu eğitimlerle pek çok öğretmen ve öğrencimizi de vakfımızla tanıştırmış oluyoruz. Açıkçası doğa eğitimi programımıza ilçemizden başvuran öğretmen sayısı bizleri mutlu etti. Bunun yanında sıfır atık projemizin başvuruları devam ediyor.

 

2021 BM Gıda İsrafı Endeksi Raporu'na göre Türkiye'de her yıl kişi başına 93 kilogram yiyecek çöpe atılıyor. Kişi başına en çok gıdanın israf edildiği ülkeler sıralamasında dünya üçüncüsü olduk. Açıkçası bu durumu, şahsım adına utanç verici bulmaktayım. Değerli Hayrettin Karaca’nın çok sevdiği bir ifadesi var: “Param var ama hakkım yok” diyor tüketim çılgınlığını eleştirirken. Evet, alım gücümüz veya isteklerimiz, ihtiyacımız olmayan birçok şeyi tüketmemize kanalize ediyor bizi. Alım gücümüzün olması, bizlere ihtiyaç duymadıklarımızı da tüketme hakkı veriyor mu? Veya ihtiyaç olarak konumlandırdığımız şeylerin ne kadarı gerçekten ihtiyacımız, bunları sorgulamamız gerektiğini düşünüyorum. Bu gezegen hepimizin evi ve onu çocuklarımızdan emanet aldık. Bu emanet bilinciyle çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak, her vatandaşın temel sorumluluğu olmalı kanaatindeyim. Sıfır atık projemizle çocuklarımızı da bilinçli bir tüketici olarak yetiştirmenin elzem olduğu da BM raporuna göre aşikar. Bu utanç verici tablodan el birliğiyle, eğitimle, bilinçli bir tüketim toplumuna dönüşerek kurtulabiliriz.

 

İlçemizdeki tüm öğretmen arkadaşlarımızı, vakıf olarak her türlü desteği sunacağımız sıfır atık projemize dahil olmaya bekliyoruz. Bunun yanında Arılar Varsa Yarınlar Var, Ağaç Kardeşliği, Evimiz dünya, Yerküreye Saygı: İklimi Koru gibi birçok alanda eğitim projelerimiz devam ediyor. Tüm eğitim projelerimizin duyurularını gerek sosyal ağlar, gerek gönüllü öğretmenlerimiz vasıtasıyla ilgili öğretmenlerimize ulaştırıyoruz. Amacımız, ilçemizde ulaşabildiğimiz kadar öğretmen ve öğrencimize ulaşarak bilinçli bir nesil inşasına katkı sunabilmek. TEMA Vakfı Eyüpsultan ilçe sorumluluğunu gönüllü olarak yürütmekle beraber, ilçemizde öğretmen olarak görev yapmaktayım. Belgrad Ormanı ilçemiz sınırlarında olmasına rağmen, doğadan bihaber öğrenci sayımız hafife alınmayacak seviyede. Geçen yıl öğrencilerimizle fidan dikimi etkinliğimizde, çocuklarımızın büyük bir kısmının toprakla, doğayla herhangi bir münasebetlerinin olmadığını gözlemledim. Çocuklarımızı beton büyütüyor ve işin kötü tarafı onlar neden mahrum olduklarının farkında da değiller. Bizler her şeyden önce kendilerine bir doğa bilinci borçluyuz.

 

Biraz da hatıra ormanlarından söz edelim. Son dönemlerde oldukça revaçta olduğunu görüyoruz.  Neden hatıra ormanları? Bir fidan kaç tl?

 

TEMA Vakfı ağaçlandırma çalışmaları yürütülen sahalarda; yapılacak fidan bağışları ile hatıra ormanı oluşturabilir, kurumların ya da şahısların adlarının doğada yaşaması sağlanabilir.

TEMA Vakfı olarak Hatıra Ormanı çalışmalarını, Orman Genel Müdürlüğü'nün o yıl için ağaçlandırma programına aldığı sahalarda yürütülmektedir.

Kurum adına Hatıra Ormanı oluşturulabilmesi için, sahaya en az 10.000 adedi, fidan bağışı yapılması gerekmektedir. Fidan dikimlerinin ardından sahaya kurum isminin ve logosunun bulunduğu bir tabela dikilmektedir.

 

Eğer 'TEMA Vakfı Umut Ormanları' için fidan bağışlamak istenirse;

  • 3.000 - 4.999 adedi kadar olan fidan bağışlarında kurumlara özel hazırlanan Bağış Belgesi,
  • 5.000 - 9.999 adedi kadar olan fidan bağışlarında kurumlara özel hazırlanan Ağaç Plaket takdim edilmektedir.

Hatıra Ormanı ve Umut Ormanı çalışmalarında fidan birim bedeli 10 TL'dir. Talepler doğrultusunda bağışlanan her bir fidan için üzerinde kurum logosunun bulunduğu ve isminin yazılı olduğu fidan bağış sertifikaları da düzenlenebilmektedir.

 

  • Elektronik sertifika taleplerinde her bir e-sertifika bedeli 1 TL'dir.
  • Basılı sertifika taleplerinde;  3.000  adedi  kadar  her bir basılı sertifika bedeli 3 TL, 3.000  adedi ve üzerinde her bir basılı sertifika bedeli 2 TL'dir.
  •  

İstenirse şahıslar adına da Bireysel Hatıra Ormanı oluşturulabilmektedir. Bireysel Hatıra Ormanı oluşturulabilmesi için ise sahaya en az 2.000 adedi fidan bağışı yapılması gerekmektedir. Fidan dikimlerinin ardından sahaya şahısların isminin bulunduğu bir tabela dikilmektedir.

 

Bireysel Hatıra Ormanı çalışmalarında da fidan birim bedeli 10 TL'dir.

 

Kurumsal ve Bireysel Hatıra Ormanı oluşturma talepleriyle ilgili [email protected] e-posta adresine yazarak ya da hafta içi (resmi tatiller ve dini bayramlar hariç)  09:00 - 12:00 ve 13:00 - 17:30 saatleri arasında 0 (212) 291-9090 numaralı telefonu arandığında 3'ü tuşlayarak TEMA Vakfı’na ulaşılabilir.

 

Son olarak gönüllü vatandaşlarımız size nasıl ulaşabilir? Aktif görev yapmak isteyen vatandaşlarımız size ne gibi katkı sağlayabilir?

 

Projelerimize başvuruda bulunan öğretmenlerimizin hepsiyle iletişim halindeyiz ve proje süreçlerini takip ediyoruz. Pandemi sebebiyle sahada gerçekleştirebileceğimiz etkinliklerimiz maalesef sınırlı ve büyük oranda çevrimiçi. Buna rağmen ilçemizde ikamet eden ve bizzat bana telefonla ulaşıp aktif olarak görev almak isteyen gönüllülerimiz oluyor. Bu durum elbette bizleri çok mutlu ediyor. Bu zorlu günler geçtiğinde saha faaliyetlerimize hız vereceğiz elbette. Önceliğimiz TEMA gönüllülerimizi arttırmak ve bir milyon gönüllü sayısına ulaşmak. Ayrıca hitabet ve sunum becerileri noktasında kendisine güvenen destek sunmak isteyen vatandaşlarımızdan, eğitmen eğitimi sonrasında sunum desteği de alabiliriz. İlçe sorumlusu olarak [email protected] adresine gelen tüm başvuru, soru ve sorunlara gün içinde cevap vermeye çalışıyorum. Ailemize katılmak isteyen tüm ilçe sakinlerimiz, bana bu adres kanalıyla ulaşabilirler.

 

 

Ülive hanım, bir doğasever olarak bende Tema vakfının çalışmalarını yakından takip ettiğimi, özel günlerde arkadaşlarıma hatıra ormanlarından fidan hediye etmenin ayrıcalığını yaşadığımı ve bundan çok mutlu olduğumu söylemeliyim. Daha yeşil, daha temiz bir dünya diliyorum. Bize zaman ayırdığınız için sizlere çok teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.