Haber Girişi : 13 Ocak 2014 10:49

Yahya Galip Kargı ve Eyüp Spor

Yahya Galip Kargı ve Eyüp Spor
Yahya Galip Kargı ve Eyüp Spor 

Yahya Galip Kargı, 1876'da Eyüp'teki Düğmeciler Ümmi Sinan Külliyesi'nin haremlik bölümünde doğmuş. Milli Mücadele'de İstanbul Hükümeti'ne isyan bayrağı açıp, Mustafa Kemal'in yanında yer almış, Kuvayı Milliye'nin kuruluşunda bulunmuş, TBMM'nin açılış duasını okumuş, Cumhuriyet'in ilk Ankara Valiliği ve 6 dönem milletvekilliği yapmıştır. Eyüp'le münasebetini hiç kesmemekle birlikte, sık sık ziyaret eder ve Eyüplülerin sorunlarını çözmek için çok alaka gösterirmiş.

Mesela, Eyüp Spor 'un kurulmasında büyük destekler sunmuştur. Eyüp'te bulunan ve bugün hala kullanılan stadın kulübe bağlanması için çalışmalar yapmış, ayrıca kulübe Ankara'dan maddi kaynak sağlanması için ciddi yardımlarda bulunmuştur. Bugün Eyüp Spor 'un stadı, Eyüp'ün en merkezi yerinde bulunuyor ise bu, Yahya Galip Kargı sayesindedir ve inkâr edilemez. Ayrıca o yıllarda çok önemli olduğunu düşünürsek Eyüp'teki tüm çeşmelerin akması için bile itina göstermiş, ilgililerle görüşmüştür. Eyüp'ün suları Yahya Galip yaşadığı sürece hep akmıştır.

Yahya Galip Kargı'nın bir diğer özelliği ise Bektaşi şeyhlerinden olmasıdır. Milli Mücadele döneminde Bektaşilerin desteği bilindiği üzere çok önemlidir. Bu noktada Yahya Galip Kargı da bu sürecin içerisinde bulunmaktadır.

Şimdi bugüne geldiğimizde; Yahya Galip Kargı'yı Eyüplüler ne kadar biliyor ve tanıyor? Eyüp ilçesine ve yaşayanlarına verdiği hizmetlerin karşılığında onurlandırılması gerekirken, tarihte adının unutulmaya başlanmış olması ve yeni neslin Yahya Galip Kargı'yı tanımaması çok üzücü bir durum. Özellikle Eyüp Spor 'un bugünkü stadının kulübe bağışlanmasına büyük katkıları olmuş bu kıymetli Eyüplü'nün ismi Eyüp Spor 'un stadına verilebilir.

Yahya Galip Kargı'nın ismini yaşatmak için bir takım çalışmalar yapılmalıdır. Eyüp Belediyesinin ileriki dönemlerde açacağı bir kültür merkezine ismi verilerek çeşitli kültür-sanat faaliyetleri ve musikiyle anılması sağlanabilir ve çocuklar için yapılacak yeni bir oyun parkına heykeli konularak gençlerimizin bu ismi öğrenmesi ve hatırlaması için adım atılabilir. Eyüp'ün, Yahya Galip Kargıya borcunu ismini yetişecek yeni nesillere, hatırlatmasıyla ödeyeceğini düşünüyorum. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.