YEREL YÖNETİM, YERELDE YAŞAYANLARIN YÖNETİMİDİR.

Çocukluğumda ilk kez mahallemizin muhtarı ile tanışmam, ilkokula kaydımın yapıldığı gündü. 

***

Babaannemle muhtar amcaya gidip Eyüp Nişancı ilk öğretim okuluna kayıt için ikametgah belgesi ve nüfus cüzdanı sureti almıştık. ( günümüzde “muhtar amca” kadın muhtarlarımız da var. Temennim sayılarının artmasıdır.) 

***

Mühürünü kağıda basması çok havalı gelmişti. Önemli bir adam diye düşünmüştüm, babaanneme sordum mu?, Sormadım mı?, Cevap verdi mi?, Vermedi mi? Hatırlamıyorum.

***

 Dördüncü sınıf hayat bilgisi dersimize kadar muhtarın önemini öğrenemeyecektim. Benim için mahallemizin muhtar amcası idi, mühürü vardı, o mühür bazı kapıları açıyordu. 

***

Derste; mahalle, köy, ilçe, şehir, ülkelerde yaşayanların ortak bir yaşam sürdürebilmeleri için yasa, yargı, adalet dışında bir de idare edilmeleri gerekiyordu.

***

 Bu idare de ikiye ayrılıyordu. 

***

Küçük yerleşim birimler için yerel idareler, ülke geneli için merkezi idare. Bu iki yapı birbiri ile uyum içinde çalışmalıydı. 

***

Halkın huzur ve refahı buna bağlıydı. 

***

O derste muhtar amcanın ne iş yaptığını anlamaya başlamıştım. Mahallede yaşayan, mahallenin ihtiyaçlarını bilen, komşuları tanıyan biri olması önemliydi.

***

 Mahallenin bir ruhu vardı, muhtar da bu ruhu oluşturan faktörlerden biriydi.

***

 Evimizin ihtiyacını nasıl bizden başkası daha iyi bilemezse mahallenin ihtiyacını da muhtarımız biliyordu.

***

 En iyi çözümleri bulmak için de diğer mahallelerle iletişim kuruyor, okuyor öğreniyor ve gelişmemiz için heyeti ile birlikte çalışıyordu. 

***

Dahası da vardı. Bir de merkezi yönetimleri oluşturan siyasi partilere bağlı belediyeler vardı. Bu yapılar da ilçelerde şubeler oluşmuştu.(1984 yılında büyükşehir belediyeleri kurulduktan sonra ilçe yapılanmaları günümüzdeki halini aldı.)

***

 Muhtarlar bu yapılarla da işbirliği yapıyordu elbette. İlçe belediye şube başkanı ve ekipleri de aynı ilçede yaşayan kişilerden oluşmalıydı diyordu öğretmenimin sesi. 

***

İlk okul sırasındaki bu ders ne kadar önemliymiş. Şimdilerde böyle bir bilgi aktarımı var mı okullarda bilmiyorum. 

***

Yetişkin olduğumda siyasete ilgi duymamın bir nedeni de, okula kayıt esnasındaki muhtar amca ve mühür olabilir.

***

 Ancak en önemli bilgi,  yerel yönetimlere seçilen kişilerin o mahallelerde yetişmiş olması. Ailelerinin de o mahallede olmasıydı. Çünkü toplumlar ailelerle vardır ve çok önemlidir. 

***

İlçelerin, illerin projeleri olur. Kişilerin projesi olmaz. Kişiler değişir, ihtiyaçlar devamlıdır. 

***

Çünkü her bölgenin coğrafyası ve insan yapısı farklıdır. Kişiye bağlı değildir. 

***

O bölgede büyümüş, yaşamış kişilerin duygusal bağı da pozitif etkiler yaratır.

***

 Bölgemize dışarıdan gelecek liderin uyum sağlayıp aynı duygu durumunu hissetmesi bir zaman alır. Bizim kaybedecek zamanımız kalmadı ki!

***

Mahalle yapılanmalarının belediyeler için kendi adaylarını çıkarması ve siyasilere önerilerini etkili bir şekilde iletmesi en doğru yoldur kanımca.

***

Bizim önümüzdeki seçimde üzerimize düşen görev şudur.

***

 Üyesi olduğumuz Sivil Toplum Örgütleri ve mahalle yapılanmaları olarak ne istediğimize karar vermek. 

***

Şunu unutmayalım aslında biz bizim konforumuzu, güvenliğimizi, halk sağlığımızı koruyup düzenleyecek kişi ve ekibi görevlendireceğiz.

***

 Bu durumda özne biziz. 

***

En doğru adayı önerip arkasında durmalıyız. Birlik beraberlik için de iletişimimizi sağlam kurmalıyız. 

***

Mahallemiz ve ilçemiz için elele.