CHP EYÜPSULTAN adayı kim olur?

 

Yerel seçime çok az zaman kalmışken, herkes nefesini tutmuş EYÜPSULTAN Belediye Başkanı kim olur? sorusuyla heyecan içinde beklemekte…

 

Öncelikle kısa bir Eyüpsultan tarifiyle herkese hatırlatmalarda bulunalım. Eyüpsultan köklü bir ilçe olmakla birlikte haliç kıyısındaki fabrikalarıyla çokça göç almış emekçi insanların oluşturduğu mahallelerle fevkalade bir mozaiktir.

 

1950 yıllarda ilk gelen Rumeli göçmenleriyle nüfus yoğunluğu başlayarak sonrasında Giresun, Kastamonu ve Sivas gibi sırasıyla Anadolu’nun her şehrinin mahallelerdeki çeşitliliğini görebiliyoruz.

 

 

 

Seçmen kütüklerindeki sıralama yukarıdaki tabloda görülmekte olup, İstanbul doğumlu seçmenin yarıya yakınının Rumeli kökenli insanlardan oluştuğu kabul edilmektedir. Cumhuriyet Halk Partisi son 2 seçimdir bu Rumeli realitesine yönelik belirlediği adayların Rumeli kökenli olması ve Rumeli yöre dernekleriyle de yakın görüşmeler yapmasına rağmen 2 seçimdir ufak farklar ile kaybetmiş oldu.

 

Ayrıca son genel seçimde Millet İttifakının aldığı EYÜPSULTAN oy oranı %52 gibi Türkiye Oy oranının da üstünde olması CHP’nin ilçe de kazanma şansının yeniden gündeme gelmesiyle siyaset yapmak isteyen birçok aday adayının motive olması sonucuyla adaylık başvurularında patlamaya yol açmaktadır.

 

CHP’de şuan aday kim olur sorusuna; 2 eğilim öne çıkmakta.

 

1.EĞİLİM; TEMAYÜL yoklaması…

 

CHP üyelerinin tamamının ilçe başkanlığının organizasyonu ile bir merkezde sandık koyularak üyelere sorularak resmi olmasa da bir önseçim ile belirlenmesi ihtimal dâhilinde. Yaklaşık 12.000 kişilik üye tabanı ile Eyüpsultan’daki CHP üyeleri ve seçmen datası çok fazla uyuşmuyor ve doğru sonucu verip vermeyeceği bir tartışma konusu.

 

Bu minvalde her zaman ilçe başkanlığını yöneten kadronun üyeleri manipüle edip bir aday adayını önseçimde ilk 3’e sokma ihtimali çok yüksek bir ihtimal olarak şuan gündemde. Mevcut ilçe başkanı eski örgütlenmeden sorumlu başkan yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ile yakın ekip arkadaşlığı da bilinmekte. Bu nedenle önseçim olması durumunda ilçe başkanlığının destekleyebileceği bazı isimler; CAHİT ATAKER ve HAYRİ HAS

 

Önseçimde ilk 3’e girecek bir diğer isim ise; EMEL BİLENOĞLU. 2019 yerel seçiminden bu yana ekibini ve çalışmalarını sürdüren ve hem seçmende, hem de üye tabanında çalışmalarıyla ismini unutturmayıp, popülerliğini devam ettiren geçmiş dönem belediye başkan adayı, önseçim olması halinde ilk 3 sıralamaya rahatlıkla girebileceği söyleyebiliriz.

 

CHP Eyüp üye tabanında, en organize ve kalabalık üye tabanı ise Erzurumlular. Erzurumlu üyelerin çokça bulunduğu Karadolap, Akşemsettin, Çırçır ve Güzeltepe gibi mahalleler ve Erzurumluların yöre dernekleri ve Konfederasyonlarının bölgede faal olması ve ortak hareket etme kabiliyetinin son delege seçimlerinde görülmesiyle önseçim olması halinde, ortak tavır alacak bu üye topluluğunun ilk 3 sırada ortak belirleyeceği isimler ise; ALİ TURAN, ALİ HAYDAR İŞKAR ve DURSUN BULUT

 

CHP Eyüp üye realitesine bakıldığında bu 3 ana hat, üyelerin önseçimde ortak hareket etme olasılığı yüksek görülüyor. Üyelerin tabiki özgür iradeleri olduğu gerçeği yadsınamaz, fakat geçmişte yaşanan önseçimlerdeki sonuçlara bakıldığında bazı referansların yönlendirmeleriyle üyelerin hareket ettiği gerçeğini unutmamak gerekiyor.

 

Yukarıdaki tabloda verilen seçmen kütük dağılımlarına bakıldığında CHP üye tabanında Rumeli, Giresun ve Kastamonu gibi bölgelerin temsilinde siyaset yapanların CHP içinde azlığı da önseçimin ne kadar doğru bir sonuç olup olmadığı tartışmasını getiriyor.

2.EĞİLİM; GENEL MERKEZ ataması…

İstanbul seçimlerinde geçtiğimiz seçim Ekrem İmamoğlu’nun birçok ilçede aldığı oylar ile ilçe adaylarının aldığı oylar arasındaki farklar nedeniyle meclisteki aritmetikte azınlıkta kalınmış ve birçok çıkarılmak istenen yasalar ve çalışmalar Oy çokluğu ile red edilmişti. Bu durumdan kaynaklı Ekrem İmamoğlu’nun kazanılmaya ihtimali yüksek olan Eyüpsultan vb. diğer ilçelerde özellikle inisiyatif koyup kendi belirleyeceği adaylar olacağı hususunda bilgiler geliyor ve bu durumda yerel dışından flaş bir isim bile olabileceği CHP kulislerinde konuşuluyor.

 

Ekrem İmamoğlu’nun Flaş Eyüpsultan Adayı kim olur? Şuan belirsiz, fakat Eyüpsultan olmadığı kadar CHP iktidarına yakın…

 

Peki EYÜP BELEDİYE BAŞKANI KİM OLMALI?

Eyüp Sultan, ruhani bir önemi olan bir bölgenin adı. Ünlü camii ile meşhur. Peki, Eyüp ilçesinde farklı inançlarda yok mudur? Oldukça fazla

 

Mesela?

Eyüp'te bir kilise vardır. Her ne kadar cemaati kalmasa da. Pierre Loti'ye çıkarken, şuan yıkıkta olsa Bektaşi tekkeleri vardır. Mevlevi hanesi vardır. Yani yüzyıllardır farklı inançları, insanları ve fikirlere ev sahipliği yapmıştır Eyüp.

 

Haliç'in kıyısında geçmişte Türkiye'nin ilk Elektrik üretilen santrali kurulmuştur. Sonrasında o santralin yanına sırasıyla fabrikalar kurulmuş. İşçilerin evi olmuştur Eyüp ilçesi. Türkiye'nin Sınıf bilinciyle, grevlerle, sendikal mücadeleyle tanışmasına tanık olmuştur.

 

Karadeniz sahilinden, ormanına, barajına geniş bir coğrafyaya sahip olmakla birlikte, kozmopolit yapısıyla hem Anadolu, hem de Rumeli ahalisinin buluştuğu yerdir, tıpkı ülkenin düşmanlarına verdiği mücadeledeki birliktelik gibi.

 

Peki, bu tarihi ve önemli bölgenin sorunları nelerdir?

- Yıllardır çözülemeyen ya da çözülmeyen Vakıf arazileri sorundan, İmar problemlerine, Fahiş Tapu rayiç bedellerine,

- Artık nüfusunun kaldırmadığı Trafik ve Ulaşım sorunlarına,

- Yaşayan gençleri ve hanımlarının yeşil nefes alanlarının azlığı yâda Kültür - Sanat tesislerinin yetersizliğine,

- Göktürk bölgesindeki yeşil kıyımından, ekolojik enerji politikalarına,

- İhtiyar, emekli yurttaşların daha kaliteli tesislerde zaman geçirememesine,

- Bir Afet - Deprem politikasının olmayışına

- Plansız ve Çarpık, merdiven altı inşaat terörüne kadar daha da uzatabileceğimiz listeyle sizlerin canlarını sıkmadan çözüme dönersek;

 

Nasıl bir Belediye Başkanı olmalı?

+ Eyüp ilçesinde kökleri olan, sokaklarında yürüyen, insanlarını anlayabilen, hassasiyetlerini göz ardı etmeyen,

+ Eyüp ilçesinin Afetinden, dönüşümüne, kalkınmasına, bir vizyon projesi olan,

+ Geçmişteki diğer ötelenmiş ya da unutulmuş inançsal, sınıfsal, fikirsel ya da yöresel değerlerini ön plana çıkaran projeler üreten,

+ Bölgenin Kent soylu yaşama geçişini Kentsel dönüşüm mantığındaki, yerinde dönüşüm ilkesiyle bağdaştıran ve Rantsal dönüşüme imkân vermeyen,

+ 3. Köprü bağlantı yollarını, 3. Havalimanı inşaatını, Karadeniz Yat limanı projesi vb. Merkez İdarenin yapmayı planladığı çalışmaları, bölgenin doğasına, vatandaşına ve ekonomisine katkı sunacak şekilde organize etmeyi düşünen;

Bir Belediye başkanı olması gerektiğini düşünmekteyim...

 

Kısacası Eyüp'te, SOSYAL DEMOKRAT bir belediye başkanına ihtiyaç var…

 

Etiketler : chp eyüpsultan aday