
Tek Kişiyle başladılar. Hepimize Ayna Oldular. Son zamanlarda sosyal medyada dolaşırken. Özellikle @aliumutusta sayfasında İstanbul’un farklı noktalarında yapılan çevre düzenlemeleri gözüme çarpıdı. Birçok çevre kahramanları olan sayfaları gördüm.
@cevreagaci @peyzajmag ancak içlerinde biri var ki; Ali Umut Usta’nın yaptığı çalışmalar, sıradan bir düzenlemenin çok ötesine geçiyor. Elinde ekipmanlarıyla tek başına çalışan bir adam, ne bir zorunluluğu var, ne de bir beklentisi. Ama o, ihtiyaç olan her noktada. Bugün çoğumuz çevre kirliliğinden şikâyet ederken, Ali Umut Usta İlk başta kapısını önünü temizleyerek başlamış. Fakat çoğu zaman unuttuğumuz bir şey var; değişim, kalabalıklarla değil; bir kişinin “ben yaparım” demesiyle de başlar. Ali Umut Usta’nın ve diğer arkadaşlarında yaptığı tam da bu.
Mahallesinde başlayan bu sessiz hareket, kısa sürede farklı noktalara taşımış, ardından sosyal medyada dalga dalga yayılmış. Özellikle @aliumutusta üzerinden paylaşılan görüntüler,
Herkesin zihninde aynı soruyu bırakıyor; “Ben neden yapmıyorum? Bende bu farkındalığı fark ederek, Eyüp Sultan 'da bu çevre temizliğine dahil olalım dedim.” Ali Umut Usta’nın dediği gibi; “herkes bir poşet çöp toplasa her yer temizlenir.''
Bizde bu sesse sessiz kalmayıp, bir zincir oluşturmak adına kendi mahallemizden başladık.

Geleceğe el ele temiz bir iz
Ali Umut Usta’nın sosyal medya sayfasından bizi de dahil ederek seslenip sessimize duyup gelen her bölgeden arkadaşlarında dahil olduğu, güzel bir ekip oluşturarak bir çevre temizliği seferberliği oluşturduk, aslında bir bilinç, bir sorumluluk ekiyor. İstanbul’un pek çok noktasına sadece temizlik değil, Onun attığı her adım, anlamlı bir başlangıcın izini taşıyor. Hâlâ çoğumuz “Bir kişi neyi değiştirir ki?” diye düşünürken, belki de asıl mesele, o ilk adımı atabilmek. Çünkü iyilik, düşündüğümüz kadar uzak değil… Hatta sandığımızdan daha bulaşıcı. Bir yerden başlamak gerekir. Rüzgârda savrulan bir poşet, yere atılan boş bir şişe ile bir sokaktan, bir köşeden aslında her adım daha temiz bir gelecek için.

Bir fidan,geleceğe bir miras
Görmezden geldiğimiz yerleri fark etmek, oraya renk katmak, sahip çıkmak, farkındalık bu aslında. Belki de mesele sadece bulunduğumuz yere bakmak değil; oraya ne kattığımızı fark etmek. Ali Umut Usta ve çevre dostu arkadaşlar belki tek başına bir çöp topluyor, fidan ekiyor,ama aslında bir farkındalık inşa ediyor.
Ve belki de en kıymetlisi şu:
Çünkü değişim,çoğu zaman küçük bir adımla başlar ve büyür ve topluma yayılır. Tıpkı Hazreti İbrahim’in ateşe atılırken bir karınca ağzıyla bir damla su götürüyormuş. Karıncaya sormuşlar: ‘Bu suyla o ateş söner mi ?’dediklerinde, ‘o da şöyle cevap vermiş.’’ben kendi üstüme düşüneni yapıyorum.’ İşte bizde tam bunu yapmamız gerekir. Eyüp Sultan’da yaşayan gençler ve kadınlar için bu tür sosyal medya hesaplarının çoğalması, örnek teşkil etmesi en büyük temennimiz. Umarım her mahallede benzer sayfalar kurulur; mahalle sakinleri bir araya gelerek sivil toplumu güçlendiren gruplar oluşturur ve bu güzel çalışmaları birlikte hayata geçirir. Çünkü değişim, çoğu zaman küçük bir adımla başlar ve büyüyerek topluma yayılır. Bir poşet çöp toplayarak, bir tohum dikerek bu zinciri büyütelim. Ali Umut Ustan’nın dediği gibi tek başına bir çaba bile fark yaratır. Eyüp Sultan’da bizde bir mahalleden başlayalım. Bir kişinin attığı adım, binlerce insanın vicdanına dokunabiliyor. Bugün bir kişiyle başlayan bu hikâye, yarın bir topluma dönüşebilir mi?
Cevap çok basit:
Biz istersek, evet.
“İyilik bulaşıcıdır… Yeter ki bir yerden başlansın.”

